CATALONIË

Het dansende ei

ou-com-ballaElk jaar is op Corpus Christi (Sacramentsdag, de tweede donderdag na pinksteren) in Catalonië een uniek schouwspel te zien: het dansende ei (l’ou com balla). Die dag wordt in veel plaatsen een leeg ei op de straal van een bruisende fontein gelegd en als het goed is, blijft dit ei door de kracht van het water de hele dag vrolijk dansen. Soms lukt het niet en valt het ei op het tapijt van bloemen en fruit dat eronder is neergelegd. Breekt het ei niet, dan is dit een goed voorteken voor het komende jaar.

Deze traditie stamt vermoedelijk al uit de 16e eeuw, maar de herkomst ervan is niet duidelijk. Er circuleren verschillende verhalen en de meest geaccepteerde versie is dat in de middeleeuwen een Dominicaner monnik dit fenomeen in een Italiaans dorpje zag en het later in Barcelona introduceerde.

Over de interpretatie zijn de mening ook verdeeld. Volgens sommigen wordt het ei geassocieerd met het lichaam van Christus, voor anderen is het de metafoor voor de levenscyclus en de vruchtbaarheid, of een verwijziging naar het verstrijken van de tijd en het idee van de voortdurende beweging.

Hoe het ook zij, de traditie is inmiddels sterk geworteld in Catalonië, het enige land ter wereld waar dit dansende ei is te vinden. In Barcelona is een route samengesteld langs gebouwen die een fontein met ei hebben. De bekendste plek is de binnenplaats van de kathedraal, maar ook bij het Museu Frederic Marès, het Ateneu Barcelonès, het Palau Centelles, het Museu d’Història de Barcelona en de Casa de l’Ardiaca is het ei te bewonderen. Inmiddels doen ook andere steden mee, zoals Lleida, Vic, Tarragona, Reus, Vilanova i la Geltrú en Arenys de Munt.

Als je het zelf wilt proberen, dan zijn er enkele tips die de ronde doen. Na het leegzuigen van het ei moet het gaatje worden gedicht met was om te voorkomen dat het ei valt. Ook wordt aangeraden een vrije-uitloopei te nemen, daarvan zou de  schil sterker zijn zodat het ei niet zo gauw breekt. En dan uitroepen: mira l’ou com balla!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29/05/2013 door in Cultuur en traditie en getagd als , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: