CATALONIË

Niets is onmogelijk in ‘Micromundi’

MicromundiGaat een kameel door het oog van een naald? In ‘Micromundi’ in Besalú (La Garrotxa) wel, zelfs een hele karavaan. Het is een wonderlijke wereld in dit museum van miniaturen, dat is opgezet door juwelier en verzamelaar Lluís Carreras. Als kind was hij al in de ban van fraai gemaakte mini-voorwerpen en inmiddels bedraagt zijn verzameling meer dan vijfduizend kleinoden afkomstig uit de hele wereld. Een deel daarvan is nu voor iedereen te zien in de drie zalen van het museum.

De eerste zaal bevat een serie miniatuurwinkeltjes die zijn gebouwd op de schaal 1:12, zoals een bloemenwinkel, een kapsalon, een bar en een stoffenwinkel uit verschillende landen en verschillende eeuwen. Voor het bekijken van de miniminiaturen in de volgende zaal is een loep nodig, want deze kunstwerkjes zijn 100 tot 500 keer kleiner dan de werkelijke grootte. Mooie tafereeltjes zijn te zien, zoals de Ark van Noach in een notendop (deze keer letterlijk) en een olifant balancerend op de punt van een naald. Maar wel heel bijzonder is een voorstelling uit het verhaal van Pinokkio in de werkplaats van zijn maker Gepetto, dit alles gemonteerd in de dop van een pistachenootje.

Maar het kan nog kleiner! In de laatste zaal staan de microminiaturen uitgestald, 100.000 maal verkleind. Ze zijn allemaal voorzien van een microscoop, want deze voorwerpen zijn met het blote oog nauwelijks te zien. Behalve de kamelenkaravaan, blijken er ook treintjes in het oog van een naald te passen en zijn er sieraden te vinden van 1 mm groot.

Naast deze permanente expositie is er steeds een wisseltentoonstelling die bij het museum post, zoals een verzameling minigravures met ruim tweehonderd prenten met heel verschillende technieken.

‘Micromundi’ is gevestigd in Cal Coro, een gebouw dat dateert van vlak na de Spaanse burgeroorlog, opgetrokken in rationalistische stijl. Vroeger was hier een textielfabriek gevestigd.

Voor alle praktische informatie en meer achtergronden kunt u terecht op de website van ‘Micromundi’, ook in het Engels. Op YouTube staat een video, waarin een virtueel bezoek wordt gebracht aan het museum, erg leuk!

Foto: een koorddansende mier met parasol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 23/05/2013 door in Museum en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: