CATALONIË

Doe-het-zelfcursussen Catalaans

cursusAls je het leuk vindt om tijdens je verblijf in Catalonië ook eens Catalaans te kunnen spreken, is het lastig om in Nederland een cursus te vinden. Maar er is een groot aanbod van onlinecursussen op verschillende niveaus, afhankelijk van je eigen wensen en mogelijkheden. Daarom bespreek ik hieronder een paar ideeën om zelf aan de slag te kunnen gaan.

Voor alledaagse woorden en zinnen kun je terecht bij de ‘Universitaire conversatiegids‘, die oorspronkelijk door de Universiteit van Barcelona is opgesteld voor studenten die via het Erasmusprogramma daar gaan studeren. Hoewel enkele onderwerpen speciaal voor deze doelgroep zijn gemaakt, blijken de meest onderdelen toch algemeen bruikbaar. Elke pagina bestaat uit een woordenlijst en wat zinnen en van elk item is de uitspraak te beluisteren. Er is een versie op papier en bovendien is de gids als app verkrijgbaar. Een toelichting of theorie ontbreekt, dus als je echt de taal wilt leren, kun je beter een van de volgende websites gebruiken.

De ‘Servei d’Autoformació en Llengua Catalana‘ (klik op ‘Treballa amb el SALC’) biedt een gedegen cursus, waarbij je zelf je traject kunt bepalen afhankelijk van je niveau en interesses. Aan het begin kies je voor een niveau en daarna is de keuze tussen het volgen van een programma of het maken van losse oefeningen op het gebied van grammatica, vocabulaire, spelling, etc. Na het invullen van een oefening kun je de correcte oplossing raadplegen, zodat je feedback hebt op je werk. Het programma houdt je resultaten bij en zo kun je je eigen prestaties verbeteren. De voertaal is Catalaans.

Een soortgelijke cursus is ‘Parla.cat‘ met de aanvullende mogelijkheid om deze in het Engels, Frans of Duits te volgen. Bij de inschrijving kies je ervoor om alleen te werken of te worden begeleid door een tutor. De Rambla Virtual biedt een veelheid aan links naar korte (literaire) teksten, audio- en videobestanden, taalspelletjes, etc.

De website van PELC, ‘Programa d’ensenyament de la llengua catalana’ biedt, behalve kennis van de taal, ook de mogelijkheid iets over de geschiedenis, taalgebruik (dialecten, registers) en cultuur te leren. Met toetsen en correctie. De cursus wordt steeds geactualiseerd en is overigens ook in andere talen beschikbaar.

Op ‘Einescat‘ zijn meer cursussen, oefeningen, leuke taalweetjes, woordenboeken en taalspellen te vinden. Of de cursus Speakcat met (luister)oefeningen, grammatica en culturele informatie. Verder bieden andere sites nog meer links aan, zoals deze van de Universiteit van Barcelona. Mocht je meer informatie willen over taallessen Catalaans op maat via Skype, stuur me dan een mail.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16/05/2013 door in Taal en getagd als , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: