CATALONIË

Vies verdes: fietsen in Catalonië

vies verdesWas het voorheen een hachelijke aangelegenheid om in Catalonië over de wegen te fietsen, tegenwoordig komen er steeds meer fietspaden en fietsroutes waar motorrijtuigen absoluut verboden zijn. Een uitgebreid systeem van deze paden is samengebracht in het project ‘Vies Verdes‘ (‘Groene wegen’).

Het gaat om een aantal routes die apart of in hun geheel kunnen worden gereden en die lopen van de Pyreneeën tot de Costa Brava. De bewegwijzerde paden zijn grotendeels aangelegd over oude spoortrajecten, waardoor de hellingen meestal niet steiler zijn dan 3%. De moeilijkheidsgraad is dan ook laag tot gemiddeld. Een bijkomend voordeel is dat de het merendeel van de paden ook toegankelijk is voor mindervaliden. De vroegere stationnetjes zijn verbouwd tot bars en restaurants, en soms kun je er ook overnachten.

De ‘IJzer- en Steenkoolroute‘, genoemd naar deze vroegere nijverheid in het gebied, begint in Ripoll (de culturele hoofdstad van Catalonië 2013) en loopt via het middeleeuwse plaatsje Sant Joan de les Abadesses naar Ogassa, maar je kunt vanaf Sant Joan ook meteen doorrijden naar Olot. Vanuit deze stad in het vulkanengebied La Garrotxa gaat de ‘Route van de Spoorweg‘ door de Vall d’En Bas naar Girona en verder  naar Sant Feliu de Guíxols aan de Costa Brava.

Op de website van de Vies Verdes is volop informatie te vinden over aansluitende routes, overnachtingsadressen, fietsverhuur, bagagevervoer, enz. Samen met het aangeboden kaartenmateriaal en updates over werkzaamheden aan de route is het gemakkelijk om de reis vanuit Nederland uit te stippelen. Ruim dan vooral ook tijd in voor een bezoek aan de vele dorpen en stadjes die je tegenkomt.

Er is ook een link naar de website van Pirinexus, een route over de Pyreneeën die in 34 etappes vanuit het Zuidfranse Le Voló, vlakbij Le Boulou, door de Alt Empordà leidt naar Sant Feliu de Guíxols, dan de Vies Verdes volgt en bij Prats de Molló weer Frankrijk in gaat om daarna het rondje compleet te maken. Ook deze site biedt weer allerlei aanvullende routes, dus voor je het weet zit je uren later nog steeds verlekkerd naar de kaarten en foto’s te kijken. Overigens zijn al deze routes ook geschikt om te wandelen.

De Engelstalige folder van de ‘Vies Verdes’ kun je hier downloaden. Een verwant project is de Via Verde van de Ebrodelta van Tortosa naar Arnes. Een fraaie route, maar wel met een wat groter hoogteverschil.

8 reacties op “Vies verdes: fietsen in Catalonië

 1. Nick
  02/09/2013

  hallo,
  Zijn er ook route beschrijvingen evt. in PDF (engels)van oa Ripolli via Girona naar de kust?
  Groeten

 2. paulbenjaminse
  28/11/2015

  Beste Marga,

  In je beschrijving vermeld je de Pirinexus route. Deze is echter tussen El Volo (Catalaans voor le Boulou) en La Escala aan de kust niet te doen. Te steil, grindbakken, stenen, modderbaden, etc. De andere tak meer door de Pyreneëen is echter wel goed als fietspad. Overigens loopt mijn fietsroute van Nederland naar Barcelona hier tussendoor en ik volg daarbij de best denkbare weggetjes. zie ook http://www.cyclingeurope.nl.

  Groeten,

  Paul Benjaminse

  • margademmers
   29/11/2015

   Beste Paul,

   Bedankt voor deze nuttige informatie. Misschien is er op de website van Cycling Europe een goed alternatief te vinden voor het onbegaanbare stuk van de Pirinexus route.
   Groet,
   Marga

 3. PeeWee
  10/12/2015

  Oeps, ik was net van plan de Pirinexus te doen. Zeg Paul, is het echt zo slecht….? Was niet zo gek lang geleden nog genomineerd voor fietsroute van het jaar…Ik hoopte dat hij inmiddels verbeterd zou zijn. En is dat slechte stuk te vermijden door een stukje Benjamins route? Ben benieuwd….

 4. Elisabeth Gorlitz
  21/03/2016

  De via verde van de Ebro delta is op een gewone fiets goed te doen hoor, wij hebben er meerdere stukken van gefietst op onze gewone stadsfiets met 3 versnellingen. Heel mooi.

 5. Claire
  22/03/2016

  Bestaan van deze routes ook GPS coördinaten die ik kan downloaden naar mijn Garmin?

  • margademmers
   24/03/2016

   Beste Claire, Als je op de website op een route klikt, zie je bij de kaart rechts een cirkel met een pijl naar beneden met de tekst ‘Descàrregues’. Klik hierop en je vindt onderaan links de diverse routes. Door hierop te klikken krijg je gpx-bestanden. Hopelijk heb je daar iets aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: