CATALONIË

23 april: Sant Jordi, een boek en een roos

boekenleggerDe dag van Sant Jordi (Sint Joris), 23 april, is een bijzondere feestdag in Catalonië. Niet alleen is het de dag van de beschermheilige van de regio, maar ook de dag van de roos als symbool van de liefde en de dag van het boek als symbool van de cultuur. Een traditie met een lange geschiedenis.

De naam Georgius betekent ‘boer’ en misschien is daarom de herdenking van Sint Joris vastgesteld op een datum in de lente. Hoewel hij al tijdens de middeleeuwen werd vereerd in heel Europa, is over zijn persoon weinig bekend. Legendes over hem zijn des te talrijker. Als Romeins militair, een christen, zou hij rond het jaar 300 zijn gemarteld wegens zijn geloof. Een bekende legende is natuurlijk ook het verhaal, opgetekend in de Legenda Aurea, over zijn overwinning op de draak, toen hij de christelijke legers te hulp schoot. De verering van Sant Jordi in Catalonië stamt uit de 8e eeuw en werd door de Generalitat, de regering van Catalonië, in 1456 uitgeroepen tot een officieel en verplicht feest.

Een belangrijk onderdeel van de huidige festiviteiten is het uitwisselen van cadeau’s: de man geeft de vrouw een roos, en hij krijgt van haar een boek. Wanneer de traditie van de roos is ontstaan, is niet helemaal duidelijk. De relatie met lente en de rol van Sant Jordi als patroon van verliefde paartjes wordt ook wel direct in verband gebracht met het Feest van de roos dat in de 15e eeuw werd gevierd rondom het paleis van de Generalitat.

De Dag van het Boek is in 1926 ingesteld in Spanje, omdat op 23 april de dood van Cervantes wordt herdacht, naar het voorbeeld van Engeland overigens aangezien Shakespeare ook op deze datum is overleden. De viering van de Dag van het Boek werd al snel overgenomen in Catalonië, en terwijl de traditie op andere plaatsen verwaterde, is deze in Catalonië uitgegroeid tot een van de populairste feesten.

Op deze dag zijn overal in de regio boekenmarkten en bloemenstalletjes, een hoogtijdag voor uitgevers, auteurs en rozenkwekers. Er worden tal van culturele activiteiten georganiseeerd, zo vertellen schrijvers over hun boeken en signeren de gekochte exemplaren. De Generalitat geeft elk jaar een boekenlegger uit (zie illustratie) en overal hangen Catalaanse vlaggen.

Eén reactie op “23 april: Sant Jordi, een boek en een roos

  1. Pingback: Barça, meer dan een club | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10/04/2013 door in Cultuur en traditie en getagd als , , , , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: