CATALONIË

Café-restaurant ‘Els Quatre Gats’ (Barcelona)

Gats1Als Pere Romeu eind 19e eeuw als ober in Parijs werkt bij het cabaret ‘Le Chat Noir’, is hij zo gecharmeerd van de sfeer dat hij besluit in Barcelona een zelfde soort restaurant op te zetten. Het moest ook een taveerne worden, dus met goedkoop eten en live pianomuziek. Enkele vrienden van hem, zoals de modernistische kunstenaars Ramon Casas en Santiago Rusiñol, zagen wel wat in het idee en besloten hem financieel te steunen.

En zo ontstond ‘Els Quatre Gats’ dat in 1897 zijn deuren opende in de carrer Montsió nr. 3. Het etablissement had al gauw succes, niet alleen vanwege het bijzondere ontwerp van architect Puig i Cadafalch, maar ook door de exposities, de marionettenvoorstellingen en tertulia’s van illustere artiesten. De componisten Isaac Albéniz en Enric Granados kwamen er graag, terwijl Picasso ook tot de frequente gasten behoorde.

Uiteindelijk bleek Pere Romeu meer een idealist dan een zakenman en is het met hem niet goed afgelopen, zoals is te lezen op de website. Het pittoreske café-restaurant heeft daarna nog heel wat stormen overleefd totdat de huidige eigenaar in 1989 met hernieuwd enthousiasme de zaak overnam en grondig restaureerde. Zo kreeg het pand zijn oude glorie terug en kunnen we weer genieten van een horecagelegenheid in Catalaanse sfeer met een Frans tintje.

Is de voorgevel van het gebouw al bijzonder, de binnenkant is dat zeer zeker ook. Ga er dus vooral even rondkijken. Of neem een kopje koffie of een dagmenu, heel betaalbaar. Misschien kom je er wel een Bekende Catalaan tegen. Op de website staan veel foto’s, zodat je alvast in de stemming kunt komen.

De naam ‘quatre gats‘ is trouwens een Catalaanse uitdrukking die zoveel wil zeggen als ‘anderhalve man en een paardenkop’. Misschien was Pere Romeu toch wat te sceptisch over zijn eigen idee, want in de afgelopen honderd jaar is de klandizie altijd aanzienlijk groter geweest dan die ‘vier katten’ die nog te vinden zijn op het schilderij op de achterwand (foto).

Eén reactie op “Café-restaurant ‘Els Quatre Gats’ (Barcelona)

  1. costabrava1960
    04/04/2013

    Meer dan één bezoekje waard. Heerlijke sfeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 04/04/2013 door in Eten en drinken, Vakantietips en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven