CATALONIË

Verrassend dorp: Lladó (Alt Empordà)

LladoOp een dag neem je een verkeerde afslag en al zoekend naar een plekje om te keren, kan het je gebeuren dat je in een bijzonder dorp belandt, waar je anders niet terecht zou zijn gekomen. In dit geval reden we van Figueres naar Olot en sloegen te vroeg rechtsaf. Zo kwamen we in Lladó, een klein, oud dorp waar je je ogen uitkijkt.

Hoewel de eerste vermeldingen van het dorp, toen nog ‘Lucduno’, zijn gevonden in documenten uit 977, moet het al veel eerder hebben bestaan gezien de Romeinse en West-Gothische resten die in de omgeving zijn aangetroffen. Een groot deel van het huidige dorp wordt in beslag genomen door het vroegere klooster van Santa Maria, een van de belangrijkste middeleeuwse monumenten van de Empordà.

Het romaanse heiligdom heeft een veelbewogen verleden, waarin het veranderde van een rijk en machtig Augustijnenklooster met steeds meer bezittingen en gebouwen tot een parochiekerk. Zo verbrandde het Franse leger in 1808 een deel van de panden en het historische archief en moesten de monniken het klooster drie decennia later op last van de Spaanse minister Mendizábal verlaten en werden alle goederen geconfisqueerd. Desondanks blijft er voor de hedendaagse bezoeker veel te genieten: een prachtige voorgevel, dwalen van het ene pleintje naar het andere, allemaal onderdeel van het vroegere klooster, en een indrukwekkende binnenruimte met bijvoorbeeld een bijzonder doopvont. Ook enkele oude muren die het klooster beschermden, zijn bewaard gebleven. Sommige verblijven zijn nu particuliere huizen of doen dienst als kantoren van het gemeentehuis, waar je even om de hoek kunt gluren. De oude kloostergang is omgetoverd in een tuin.

De Plaça Major waaraan de kerk is gelegen, is groot voor dorpse begrippen. De platanen filteren fraai het zonlicht en zo is het een aangename plek om even op een terras of het bankje bij de fontein te zitten en het dorp op je in te laten werken. Jammergenoeg trekken steeds meer mensen weg. Vroeger leefden veel bewoners van de bosbouw en produceerden ze houtskool voor de keuken. Nu draait de economie vooral om landbouw en veeteelt. Dit is goed te zien vanaf de kerk Sant Feliu, die op een heuvel midden in het dorp ligt. Van daaruit heb je een wijds uitzicht over de omgeving en de vlakte van de Empordà. Vlakbij zijn nog meer kerkjes en kapellen te vinden, zoals de Capella dels Apòstols op de heuvel Puig Valentí even verderop.

Al met al is het zeker de moeite waard om even de zijweg in te slaan en een kijkje te gaan nemen in Lladó.

2 reacties op “Verrassend dorp: Lladó (Alt Empordà)

 1. Emke Jutte
  02/04/2013

  Wij zijn eens op een kaasmarkt geweest in Lladó. Ik weet niet wanner die dit jaar gehouden wordt, ik denk in september. Zeker de moeite waard! http://www.firadelformatge.com/

  • margademmers
   02/04/2013

   Bedankt voor de link! Informatieve website met mooie plaatjes. Lijkt me erg leuk om een keer naar die markt te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 02/04/2013 door in Dorpjes en getagd als , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: