CATALONIË

Taal, cultuur en literatuur

Recept: escalivada

escalivadaHet recept van escalivada, een Catalaans gerecht van koude geroosterde groenten, is al eeuwenoud. Volgens traditie wordt het op hete as klaargemaakt (escalivar), maar tegenwoordig gebruikt men vaak de grill of ‘s zomers de barbecue. In dit recept voor 4 personen gaan de ingrediënten de oven in, een methode die het hele jaar door kan worden toegepast.

In het oorspronkelijke recept horen geen tomaten, maar deze kun je toevoegen en op dezelfde manier toebereiden. De verhoudingen tussen de groenten is natuurlijk ook aan te passen aan ieders smaak.
De escalivada kan worden geserveerd als bijgerecht of samen met gebraden aardappeltjes of geroosterd brood, of op de coca of de pizza. De geroosterde groenten zijn te combineren met vele andere lekkernijen, zoals ansjovis, Catalaanse worst of olijven. Je kunt ze ook pureren en als mousse eten.

Ingrediënten:
2 aubergines
2-3 rode paprika’s
1 ui
azijn
olijfolie
(zee)zout

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Maak de aubergines en paprika’s schoon en pel de ui. Elke groente apart inpakken in aluminiumfolie onder toevoeging van een beetje olijfolie en wat zout. Leg de pakketjes in de oven en laat deze 45 – 60 minuten stoven. (Je kunt de groenten kunnen ook zonder folie in de oven, onder de grill of op de barbecue leggen, draai ze dan wel na de helft van de baktijd om.)

Haal daarna de pakketjes uit de oven en laat alles afkoelen. Pel de aubergines en de paprika’s en verwijder de pitjes. Snij de groenten in reepjes en leg deze op een schaal. Maak het gerecht aan met olijfolie en azijn, voeg peper en zout naar smaak toe. Bon profit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22/03/2013 door in Recepten en getagd als , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: