CATALONIË

Ansjovismuseum in L’Escala (Alt Empordà)

ansjovisOf je nu van ansjovis houdt of niet, het Museu de l’Anxova i de la Sal in L’Escala is echt een bezoekje waard. Al was het alleen maar omdat deze vis in het Catalaanse stadje sinds jaar en dag een grote rol speelt. Het dankt zelfs haar ontstaan (in de 17e eeuw) aan de visserij vanwege de vele baaien waar de vissersboten gemakkelijk konden aanleggen. Tegenwoordig wordt het economisch leven gedomineerd door het toerisme, maar de ansjovis is nog volop aanwezig, te koop in gespecialiseerde winkeltjes en te eten in restaurants. En dus ook te bekijken in het museum.

Het bezoek begint met een video over het belang voor L’Escala van de visserij en het zouten van de vis, met beelden vanaf 1926 tot nu. In de vijf expositiezalen is te zien en te lezen hoe het proces verliep, van het vertrek uit de haven tot en met de veiling en de verwerking van de vis. Er staat bijvoorbeeld een oude zeilboot tentoongesteld (de ‘sardinal’ van de foto), verschillende soorten netten en tonnen om de vangst te bewaren en te vervoeren, evenals beschrijvingen en tekeningen van de diverse vissen die gevangen worden.

Ook is er een uitleg over het proces van het zouten en wordt duidelijk hoe de ansjovisjes zo mooi in de potten terecht komen en hoe olijven met ansjovis worden gevuld. Dit alles wordt aangevuld met beelden van het vroegere L’Escala, de manier van leven in de loop van de tijd en een smakelijk recept van rijst met ansjovis.

Er is steeds een wisseltentoonstelling, vaak met oude foto’s van vissers, boten of de visindustrie in L’Escala, afkomstig uit het uitgebreide historisch archief van de stad.

Het museum is ook bezig met ‘oral history’: het programma El Fil de la Memòria, waarbij interviews worden gehouden met de oudere inwoners, zodat hun herinneringen en ervaringen bewaard blijven. Een van de charmante aspecten van de expositie is ook dat veel vroegere vissersfamilies documenten en gebruiksvoorwerpen hebben afgestaan aan het museum. Dit geeft een persoonlijk tintje aan het geheel. En vergeet niet een potje ansjovis te kopen, zo lekker kun je ze in Nederland nauwelijks vinden!

Na uw bezoek kun je een van de acht culturele routes volgen die het museum heeft uitgestippeld, sommige onder begeleiding van een gids. Ga vooral ook langs het ‘Cementiri Marí, het witte visserskerkhof midden in het stadje. Een prachtig voorbeeld van Middellandse Zee-architectuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19/03/2013 door in Museum en getagd als , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: