CATALONIË

‘Een lange winter’, verhaal van Colm Tóibín

winter‘Een ballade’, zo noemt de Ierse schrijver Colm Tóibín zijn novelle Een lange winter (A Long Winter), geïnspireerd door de liederencyclus ‘Die Winterreise’ van Franz Schubert.

Het verhaal speelt zich af in Farrera (Pallosa in het boek) een klein, geïsoleerd bergdorp in de Pallars Sobirà, ten oosten van Llavorsí. Daar woont Miquel met zijn ouders en jongere broer. De zwijgzame vader hoedt zijn kudde schapen en de moeder houdt het gezin bij elkaar door hen te voorzien van eten en een schoon huis. Dan ontdekt Miquel dat zijn moeder aan de drank is, een publiek geheim waar niemand over spreekt. Kort daarna hebben de ouders een felle ruzie, de volgende dag is de vrouw verdwenen. Een zoektocht wordt op touw gezet en plotseling barst een sneeuwstorm los, wordt de vrouw nog op tijd gevonden?

In dit korte verhaal stelt Tóibín verschillende thema’s aan de orde zonder hierop een pasklaar antwoord te geven. De reden waarom de moeder naar de fles grijpt, wil hij ook niet uitleggen, omdat mensen dat zelf vaak niet weten. Het huishouden van het gezin stort door de afwezigheid van de vrouw in elkaar, omdat de mannen geen idee hebben hoe ze zich daarin moeten redden. Houden ze het hoofd boven water? De aantrekkingskracht die het hulpje Manolo heeft op Miquel, brengt hem volledig in verwarring en hij weet niet hoe hij moet reageren.

Buiten de drie gezinsleden, spelen ook het ruige landschap en de sneeuw een hoofdrol. Colm Tóibín woont afwisselend in Dublin en in Farrera. In de periode dat hij het verhaal schreef, maakte hij dagelijks grote wandelingen in de omgeving en deze ervaringen verwerkte hij in de novelle. Bijvoorbeeld de sneeuwval die ineens kan toeslaan en dan zo heftig is, dat de terugtocht bijna onmogelijk wordt. Of de jacht op wilde zwijnen die problemen voor de wandelaar kan veroorzaken.

Met ‘Een lange winter’ heeft Tóibín een vertelling vol melancholie geschreven, waarin de conflicterende gevoelens die de afwezigheid van de moeder oproept, levensecht worden verbeeld. Ditzelfde geldt voor het leven in het dorp, de natuur en de sneeuwjachten. Dit kleine juweel maakt in de oorspronkelijke Engelse versie onderdeel uit van de verhalenbundel Mothers and Sons.

2 reacties op “‘Een lange winter’, verhaal van Colm Tóibín

  1. jumasy
    17/03/2013

    Mooi, een verhaal dat mij aanspreekt. Ik zet het op mijn lijst van favoriete boekaankopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15/03/2013 door in Boeken en getagd als , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: