CATALONIË

Landelijk logeren: Casa Armengol, Sorpe (Pallars Sobirà)

SorpeHoog in de Pyreneeën ligt onopvallend en enigszins verstopt in een bocht van de weg naar de pas van La Bonaigua het kleine dorpje Sorpe. Niets doet vermoeden dat zich hier een karakteristiek bergdorp bevindt dat tot nu toe zijn originele staat heeft weten te behouden. Een paar nauwe, rechte straatjes met stenen huizen, waar een tiental families woont.

Enkele huizen zijn grote, voorname boerenwoningen en één daarvan herbergt al sinds 1700 de familie Armengol. Aan de buitenkant maakt het gebouw al indruk door de afmeting, maar eenmaal binnen word je even stil van de prachtige hal, de vroegere deel (foto). Hier werd het graan bewerkt en sliepen de arbeiders in de kamers die nu voor de gasten zijn ingericht. Het licht in deze ruimte is omfloerst, wat een stille, gedempte sfeer geeft. Het ruime balkon geeft een wijds uitzicht over de vallei, tijdens een onweersbui kun je er droog zitten terwijl je ademloos ziet hoe de wolken over de bergen naar beneden rollen en bliksemflitsen elkaar snel afwisselen tegen de achtergrond van een felle regenboog.

De heer des huizes, Armengol, bestiert het boerenbedrijf en hij vertelt daar vol trots over. Maria leidt de ‘casa rural’, houdt de moestuin bij en verzorgt de maaltijden. Haar zelfgemaakte ‘tupí’, soort kaas, en worsten (zoals de girella) moet je echt eens proeven. En misschien laat zij je wel de ondergrondse kapel van de boerderij zien, die alleen via een geheime ingang kan worden betreden. Vroeger was de kapel gewijd aan Sant Ermengol, tegenwoordig aan Mare de Déu del Carme. Het huis heeft zelfs een eigen kerkklok.

Naast Casa Armengol (en te zien vanaf het balkon) staat het romaanse kerkje Sant Pere uit de twaalfde eeuw, dat onlangs grondig is gerestaureerd. Behalve een fraai middeleeuws retabel, zijn er een paar goed bewaarde schilderingen, een doopvont, een wijwaterbak en een olievat. De klokkentoren is later gebouwd, in de 18e eeuw. De mooiste freso’s bevinden zich helaas in musea van Barcelona en Urgell. De meerdere verbouwingen van de kerk hebben de geschiedkundigen trouwens voor veel raadsels gesteld, hierover kan de gids van de VVV annex Ecomuseum van Esterri d’Àneu inspirerend vertellen.

Vanuit Sorpe kunnen interessante excursies worden ondernomen, zoals de wandeling naar Àrreu, een verlaten dorp iets hoger gelegen. Voor andere wandelroutes in de buurt, klik hier. Dichtbij is ook het Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici. Als je de drukte van de officiële ingang van het park wilt mijden, kun je vanaf het noorden het park in met de wandeling naar het Estany (meer) de Gerber. Voor skiliefhebbers is het skistation Vaquèira gemakkelijk bereikbaar, evenals Sort waar je wildwaterkanoën kunt beoefenen.

Eén reactie op “Landelijk logeren: Casa Armengol, Sorpe (Pallars Sobirà)

  1. Pingback: Mythen en legendes | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12/03/2013 door in Landelijk logeren en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: