CATALONIË

‘Tempus Fugit’

TempusStel je bent de wat saaie horlogemaker Ramón met een routineus bestaan en een stille liefde voor een mooi meisje dat je elke dag voorbij ziet lopen maar niet aan durft te spreken. Dan verschijnt er plotseling midden in de nacht een mysterieuze, engelachtige figuur die je de mogelijkheid biedt de wereld te redden door eenvoudigweg iets niet te doen. Je moet alleen af en toe een pilletje ‘Tempus Fugit’ (‘De tijd vliegt’) nemen om heen en weer in de tijd te springen.

Een rustig begin van de film, maar al snel komt het verhaal in een stroomversnelling als pilletjes over straat rollen en in verkeerde handen komen en later zelfs het hele medicijndoosje kwijtraakt. De tijd gaat voortdurend voor- en achteruit en niemand weet meer welke dag of maand het is. Tot overmaat van ramp krijgt Ramón te horen dat hij tot redder van de wereld is gebombardeerd omdat hij zo suffig is. Kan hij het noodlot nog wel afwenden? En blijft zijn liefje eeuwig onbereikbaar?

Deze film uit 2004 die wordt aangemerkt als komedie annex sciencefictionfilm, is gedraaid in Barcelona door de Catalaanse regisseur Enric Folch. Behalve de stad, zijn ook de voetbalclub Barça en Cruijff en hun enthousiaste fans duidelijk aanwezig in de persoon van Ramón’s prettig gestoorde buurman met vriendenkring. Het verhaal en de cameravoering zitten strak in elkaar, wat ook tijdens filmfestivals waardering opleverde in de vorm van verschillende prijzen, waaronder de publieksprijs van het Amsterdam Fantastic Film Festival.

Het is een aardige film met onverwachte wendingen en grappige momenten. De boodschap dat kleine dingen grote gevolgen kunnen hebben en dat je geen superheld hoeft te zijn om de wereld te redden wordt sympathiek gebracht. Xavi Mira speelt de rol van Ramón met overtuiging, zijn stille liefde wordt vertolkt door Neus Asensi. Catalaans gesproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 08/03/2013 door in Film en getagd als , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: