CATALONIË

De boothuizen van Banyoles

pesqueraEen van de meest kenmerkende elementen van het meer van Banyoles is de aanwezigheid van de boothuizen, pesqueres. Het woord geeft de oorspronkelijke bestemming van de gebouwtjes aan, namelijk een plek om te vissen. Nu is de laan met bomen langs de boothuizen een populaire wandelroute, maar dat is niet altijd zo geweest.

In vroeger tijden meden veel mensen het natuurlijke meer, omdat het werd gezien als een mysterieus oord en een bron van enge ziektes. Degenen die zich er toch waagden, legden houten vlonders in het water om zo te kunnen vissen, zoals blijkt uit een pauselijke bul van 1017. Mettertijd werden de plankiers vervangen door kleine stenen platforms die per loopplank te bereiken waren.

In de 19e eeuw ontstond vanuit de opkomende middenklasse een groeiende vraag naar nieuwe mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding in de natuur en zo werd de potentie van het meer ontdekt. Fabrikanten, middenstanders en handelaren begonnen kleine constructies te bouwen van waaruit zij konden vissen. Al gauw wilden zij de gebouwtjes uitbreiden om er ook een boot in te leggen als teken van hun rijkdom. In 1931 verbood de gemeente de aanleg van nieuwe botenhuizen en mochten ze alleen nog maar worden verbouwd.

Banyoles telt in totaal twintig pesqueres die allemaal verschillend zijn in oppervlakte en architectuur, maar ze hebben allemaal iets bijzonders. Het boothuis van de foto, genaamd ‘Marimon’, is een kenmerkend voorbeeld. Het is in 1874 als klein huisje gebouwd door de fabrikant Pere Colomer uit Banyoles en jaren later in modernistische stijl verbouwd tot de huidige 98 m². De bestemming was toen ‘pabelló del salvament de nàufrechs’ (‘paviljoen ter redding van drenkelingen’). Naast ‘Marimon’ is heel goed de steeds aangroeiende laag travertin (kalksteen) te zien, waarop de boothuizen zijn gefundeerd.

Momenteel zijn de boothuizen grotendeels in particulier bezit, dus niet te bezichtigen, behalve Pesquera  nr. 10 waar de plaatselijke VVV is gevestigd. Het is de moeite waard om even naar binnen te gaan en vanaf het terras over het meer uit te kijken. Ook worden op dit terras bij zonsondergang legendes uit de omgeving verteld. Bijvoorbeeld over de arme boer Morgat die moest rennen voor zijn leven toen het water plotseling omhoog kwam en het meer werd gevormd.

In 1996 werden de pesqueres en de omliggende promenades met platanen door de Generalitat de Catalunya uitgeroepen tot ‘Bé Cultural d’Interès Nacional’.

3 reacties op “De boothuizen van Banyoles

 1. K. Nieuwenhuizen
  13/06/2018

  Zijn er ooit boothuizen te koop in banyoles?

 2. K. Nieuwenhuizen
  13/06/2018

  Zijn er ooit boothuizen te koop in banyoles?

  • Marga Demmers
   13/06/2018

   Niet zo vaak, denk ik. Toevallig zijn we vorige week nog in Banyoles geweest en hebben we weer langs het meer gelopen. Geen ‘Te koop’-bordjes gezien, dat zou ons direct opgevallen zijn.
   Als je het echt wilt weten, stel ik deze vraag aan de Gemeente Banyoles. Laat maar weten of je dat wilt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 05/03/2013 door in Vakantietips en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: