CATALONIË

Wandeling Vall d’Olzinelles (Vallès Oriental)

OlziEen van de vele natuurparken die Catalonië rijk is, is het Parc del Montnegre i el Corredor. Het gebied ligt vlak achter de Costa Brava, grofweg vanaf Pineda de Mar tot Mataró landinwaarts. De twee massieven hebben een heel verschillende vegetatie: in de Corredor staan voornamelijk pijnbomen, terwijl de Montnegre soorten heeft die geschikt zijn voor een vochtiger klimaat, zoals diverse types eiken, kastanjes en beuken. Er zijn ook overblijfselen te vinden van oude ambachten die er werden uitgeoefend. Een ideale omgeving dus voor natuur- en cultuurliefhebbers.

Een mooie wandeling die natuur en cultuur combineert is de route die bekend staat als SL-C 79 La Vall d’Olzinelles (klik op de verrekijker om de lijst met routes in beeld te krijgen).  Het begin- en eindpunt is niet ver van Sant Celoni bij Can Draper, een typische ‘masia‘ uit 1860. Vlakbij is een oude ijskelder, waarin vroeger gedurende het hele jaar ijs werd bewaard. Door de diepe ligging bleef dit op lage temperatuur, zodat ’s zomers het ijs naar de steden kon worden vervoerd.

De Olzinelles, het beekje waar de vallei naar is genoemd, kom je onderweg steeds tegen. Het is daarom niet verwonderlijk dat je soms over een oude sluis of stenen brug loopt. Bronnen zijn er ook in overvloed, zoals de Font del Rector die hoort bij het kerkje Sant Esteve de Olzinelles. Volgens documenten uit 1083 bestond het gebouw toen al, maar het is in de loop van de tijd herhaaldelijk verbouwd, vooral tijdens de zestiende eeuw. Nu is de kerk te bezichtigen, samen met het kerkhof en de pastorie, een interessante constructie uit de zeventiende eeuw.

In de buurt van het huis Can Valls (privé-eigendom) staan monumentale bomen van meer dan dertig meter hoog, bijvoorbeeld eiken, platanen en pijnbomen. Een restant van vroegere werkzaamheden in de vallei is te vinden langs de weg naar het huis, namelijk pekovens (foto). Het gaat om drie ovalen keramieken vaten van twee meter hoogte, vermoedelijk uit de negende eeuw. Het pek diende als brandstof voor openbare verlichting en voor het waterdicht maken van schepen.

De lengte van de wandelroute is ongeveer tien kilometer, moeilijkheidsgraad gemiddeld. Houten paaltjes met wit-groen wijzen de weg, bij de bezienswaardigheden staan borden met uitleg.

Eén reactie op “Wandeling Vall d’Olzinelles (Vallès Oriental)

  1. Pingback: Landelijk logeren: Mas Vallfogona, Sant Cebrià de Valalta (Maresme) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 01/03/2013 door in Wandel- en fietsroutes en getagd als , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: