CATALONIË

Juwelen van Salvador Dalí

juwelenHet Dalí-museum in Figueres is wereldwijd bekend en trekt het hele jaar door massa’s bezoekers. Maar niet iedereen weet dat vlakbij een kleiner museum is dat is gewijd aan zijn juwelen: Dalí-Joies.

De permanente expositie toont bijna veertig juwelen in goud en edelstenen die Salvador Dalí ontwierp tussen 1941 en 1970. Eerst maakte hij gedetailleerde schetsen, waarbij hij exact de vorm, de kleuren en de materialen aangaf. De juwelen werden daarna gemaakt in New York onder supervisie van de kunstenaar in de ateliers van de edelsmid van Argentijnse origine Carlos Alemany. Nadat de collectie eind jaren vijftig in het bezit kwam van een Amerikaanse stichting, wisselde deze nog enkele keren van eigenaar, zwierf over de hele wereld totdat de Fundació Gala-Salvador Dalí de verzameling in 1981 aankocht.

De tekeningen en schilderijen zijn bij de desbetreffende stukken tentoongesteld, zodat het creatieve proces van schets tot juweel kan worden gevolgd. Interessant om te zien hoe schilderijen tot fraaie, elegante sieraden worden. Bij de keus van deze materialen lette Dalí overigens niet alleen op de kleur en de waarde, maar ook op de betekenis en symboliek die aan de edelmetalen en edelstenen worden toegeschreven.

Enkele van de juwelen zijn uitgegroeid tot net zulke kenmerkende werken als zijn schilderijen. Een daarvan is El cor reial (Het koninklijk hart) uit 1953 (foto). Behalve goud, zijn in dit pronkstuk meerdere edelstenen verwerkt, zoals robijnen, smaragden, granaten, amethisten, diamanten en parels. Andere karakteristieke Dalí-vormen zijn ook in de sieraden terug te vinden, bijvoorbeeld lippen, ogen, dieren, religieuze en mythologische symbolen en antropomorfe vormen.

Volgens Salvador Dalí zijn deze juwelen trouwens niets, als niemand er naar kijkt: ‘Zonder publiek, zonder de aanwezigheid van toeschouwers, vervullen deze juwelen niet de functie waarvoor ze zijn geschapen. De toeschouwer is daarom de uiteindelijke kunstenaar. Zijn blik, zijn hart, zijn geest […] brengen de juwelen tot leven.’ Dus doe Dalí en jezelf een plezier en ga kijken!

Eén reactie op “Juwelen van Salvador Dalí

  1. jumasy
    23/02/2013

    Dali is een interessante kunstenaar. Ik wist niet dat hij ook sieraden ontwierp. Past wel bij hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 23/02/2013 door in Museum en getagd als , , , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: