CATALONIË

Gedichtenbundel ‘Rebellie / Rebel·lió’

RebelsOnlangs is een unieke poëziebundel gepubliceerd: Rebellie / Rebel·lió, de eerste bloemlezing in het Nederlands die geheel gewijd is aan het werk van Catalaanse dichteressen, van jong tot oud. Zes bijzondere stemmen die doorklinken in hun poëzie over gevarieerde thema’s, maar wel met één gezamenlijk kenmerk: rebellie.

Iedere auteur is rebels op haar eigen manier, soms door de onderwerpskeuze of gedachte, dan weer door de gekozen vorm of het woordgebruik. Origineel, filosofisch, provocerend, ironisch, onconventioneel, sereen, deze eigenschappen en nog veel meer vind je terug in de gedichten. Een bundel die ik met veel plezier heb samengesteld en vertaald.

De dichters Montserrat Abelló, Mireia Calafell, Felícia Fuster, Maria-Mercè Marçal, Dolors Miquel en Marta Pessarrodona schrijven poëzie die diep in de Catalaanse cultuur is geworteld en tegelijkertijd universeel is. Verdriet om een verloren geliefde, eenzaamheid, ontevredenheid met het dagelijks leven, protest tegen de positie van de vrouw of de hypocriete maatschappij zijn immers heel herkenbaar.

In de inleiding schets ik de totstandkoming en achtergronden van de bloemlezing en maak ik duidelijk waarom deze bundel er moest komen. De portretten achterin geven een persoonlijk beeld van elke dichteres en belichten details en symbolen van de gedichten, zodat deze nog meer gaan spreken.

De tweetalige bundel is uitgegeven door Zirimiri Press, een recensie is te lezen op ‘Iedereen leest’. Het boek is te koop bij de betere boekhandel, maar ook via de BoekenRoute, Bol.com en andere internetwinkels.

ISBN: 978 94 90042 04 2; Prijs € 10,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22/02/2013 door in Boeken, Literatuur en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: