CATALONIË

Kasteel van Montesquiu (Osona)

MontesquiuAls dit kasteel je bekend voorkomt, kan dat kloppen. In het Castell de Montesquiu worden namelijk al enige jaren door de Nederlandse televisie opnames gemaakt voor tv-programma’s die laten zien hoe het huis van Sinterklaas eruit ziet. Maar ga vooral ook zelf kijken, want de sfeer van het kasteel en het fraaie bijbehorende natuurpark maken grote indruk.

De eerste grondslagen van het kasteel zijn gelegd in de 9e eeuw, toen graaf Guifré I op een heuvel langs de rivier de Ter (tussen Ripoll en Vic) een wachttoren bouwde. De opeenvolgende eigenaren hebben het gebouw in de loop van de eeuwen uitgebreid. Aan het begin van de 20e eeuw was het Emili Juncadella, een belangrijke figuur uit de gegoede stand van Barcelona, die het kasteel zijn huidige vorm gaf. Zo heeft hij een statige binnentrap afkomstig van een herenhuis in Barcelona een plek gegeven in zijn slot.

De huidige eigenaar, de ‘Diputació de Barcelona’, heeft het kasteel gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Alle vertrekken zijn te bezichtigen, compleet met de elegante inrichting ontworpen en zorgvuldig bijeengezocht door Juncadella. De gids vertelt veel wetenswaardigheden over het gebouw, zijn bewoners en de functies die het gebouw door de jaren heen vervuld heeft. En natuurlijk hoort bij dit verhaal ook een legende over het noodlottige einde van een eenzame markiezin. De audiovisuele voorstelling ‘Temps d’història i misteri’ maakt het beeld voor de bezoeker compleet. Door de hoge ligging van de burcht zijn de uitzichten over het natuurpark en de vallei heel bijzonder.

Na een rondgang door het kasteel kun je een van de vele wandelingen door het natuurpark maken. De goed aangegeven routes van dertig minuten tot drie uur zijn verkrijgbaar bij de informatiebalie.

2 reacties op “Kasteel van Montesquiu (Osona)

 1. jumasy
  19/02/2013

  ‘Noodlottig einde van een eenzame markiezin’ klinkt fascinerend. De legende wordt verteld bij de rondleiding?

  • margademmers
   19/02/2013

   Ja, bij de rondleiding worden allerlei verhalen verteld, om te smullen. Ook over hoe de respectievelijke bewoners leefden, en hoe Juncadella zijn verzameling bij elkaar sprokkelde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19/02/2013 door in Vakantietips en getagd als , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: