CATALONIË

Taal, cultuur en literatuur

Recepten: espinacs a la catalana

spinazieSpinazie met rozijnen en pijnboompitten (‘espinacs amb panses i pinyons’) is een combinatie die in de middeleeuwen in Catalonië al zeer geliefd was. Het is nog steeds de meest toegepaste bereidingswijze van deze groente en intussen ook populair in andere delen van Spanje en Andorra. Eventueel is de spinazie te vervangen door andijvie. Een snelklaar recept dat prima past in het gezonde mediterrane dieet.

Ingrediënten:
1 kg verse spinazie
1 teentje knoflook
30 g pijnboompitten
30 g rozijnen
zout
olijfolie

Zet de rozijnen een half uur van tevoren in de week. Spoel de spinazie in ruim water schoon, maar laat het niet uitlekken. Doe de groente in een pan en laat het kort koken samen met het aanhangende water (voeg desnoods water toe) en een snufje zout. Laat de spinazie daarna uitlekken, knijp al het vocht eruit en snijd de groente zeer fijn.

Pel het teentje knoflook en fruit het met vier eetlepels olijfolie. Haal de knoflook uit de pan zodra het kleur begint te krijgen en leg er daarna de spinazie, de uitgelekte rozijnen en de pijnboompitten in. Laat alles op middelhoog vuur koken en roer regelmatig. Klaar!

Sommige koks geven er de voorkeur aan de spinazie niet voor te koken en meteen in de olijfolie te bakken. Je kunt het gerecht serveren als bijgerecht bij vlees of verder verwerken in cannelloni, panades of coques. Met wat ansjovis, een hardgekookt ei en stokbrood is het ook geschikt als salade vooraf of als kleine maaltijd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 14/02/2013 door in Recepten en getagd als , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: