CATALONIË

La Vall d’en Bas (La Garrotxa)

HP DIGITAL CAMERAZeven oude dorpjes en meerdere buurtschappen in een groen-gele vallei waar ontelbare beekjes doorheen stromen: dat is de Vall d’en Bas, vlak onder Olot. De vlakte wordt aan de ene kant begrensd door de vulkanen van de Garrotxa en aan de andere kant door de Serralada Transversal met als hoogste punt de Puigsacalm (1.515 m), die overal vandaan te zien is.

Tegenwoordig is de Vall d’en Bas één gemeente na de fusie in 1968, waarbij een deel van het vroegere burggraafschap Bas werd hersteld. De bijbehorende ruilverkaveling van landbouwgronden en de oprichting van een coöperatie gaf een flinke impuls aan het gebied.

De vallei kan op een rijke geschiedenis bogen. Zo wordt nog steeds met trots verteld over Francesc de Verntallat, een welgestelde edelman die in de 15e eeuw een opstand van vazallen tegen hun feodale heren leidde, de Guerra dels Remences, het was de eerste revolte van die aard in Europa. De boeren, die eerder tevergeefs om hun vrijheid hadden gevraagd, wonnen uiteindelijk de strijd, waardoor Verntallat uitgroeide tot een mythische figuur wiens naam overal in het gebied opduikt.

Twee dorpen zijn in hun geheel uitgeroepen tot monument. El Mallol, prachtig gelegen op een heuvel, was de vroegere administratieve hoofdstad van het burggraafschap. Het verleden is hier nog tastbaar aanwezig. De middeleeuwse gevangenis is een overblijfsel uit de tijd dat de vazallen gevangen werden gezet als ze hun afdracht aan de heren niet betaalden. De notaris van El Mallol verleende zijn diensten aan de gehele vallei tot het eind van de 19e eeuw; zijn huis is, net als het hele dorp, nog in uitstekende staat.

Els Hostalets dankt zijn naam aan de rij ‘hostals’ in de carrer Teixeda, waar reizigers vroeger overnachtten die over de heerban van Olot naar Vic gingen. De houten balkons van deze huizen, in de zomer behangen met honderden geraniums en maïskolven, zijn een geliefd foto-onderwerp.

Maar ga ook eens naar de andere dorpen met hun romaanse kerken: Joanetes met de kerk Sant Romà heeft door de hoge ligging een mooi uitzicht over de vallei en is een prima vertrekpunt voor wandelingen, bijvoorbeeld naar de Puigsacalm; dit kan ook heel goed vanuit Puigpardines met een kerkje en een kapel iets hogerop. Sant Privat met een bijzonder geconstrueerd, gesloten plein en de kerk (uit 1017), Sant Esteve en La Pinya (foto) zijn ook de moeite waard.

Bij de VVV in Els Hostalets zijn gedetailleerde beschrijvingen van wandel- en fietstochten verkrijgbaar, je kunt ze ook hier alvast downloaden. Een deel van de fietsroute Vies Verdes loopt door de vallei, maar hierover een andere keer. En logeren? Dat kan bij El Bosquet.

4 reacties op “La Vall d’en Bas (La Garrotxa)

  1. Pingback: Landelijk logeren: El Bosquet (La Vall d’en Bas, La Garrotxa) | CATALONIË

  2. Pingback: Vies verdes: fietsen in Catalonië | CATALONIË

  3. Pingback: Camí de Sant Jaume | CATALONIË

  4. Pingback: Village doors | The Photographer Smiled...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 07/02/2013 door in Vakantietips en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: