CATALONIË

Ecomuseum in Castelló d’Empúries

ecomuseuWat bij binnenkomst het meest opvalt in het Ecomuseum van Castelló d’Empúries (Alt Empordà ), is de warme kleur van het hout verwerkt in de verschillende onderdelen van de meelfabriek, gebouwd rond 1900.

Alle machines zijn origineel en het geheel is in een verrassend goede staat. Omdat de fabriek nog functioneert, krijgt de bezoeker een compleet beeld van de drie fases van de verwerking van graan tot meel. Daarbij geholpen door een gedetailleerde uitleg en audiovisueel materiaal.

De fabriek van drie verdiepingen is gebouwd op de fundamenten van de oude graanmolen. Deze werd aan het eind van de negentiende eeuw omgevormd tot de huidige fabriek. Het Middeleeuwse kanaal voorziet de fabriek nog steeds van water, door een Francisturbine uit 1905 omgezet in energie. Het water voor de vroegere wasplaats naast de fabriek, de ‘safareig‘, is ook afkomstig van dit kanaal.

Naast de permanente tentoonstelling zijn er steeds tijdelijke exposities gewijd aan het leven en werken in de Alt Empordà. Bovendien zijn er molenroutes verkrijgbaar die ook virtueel in het museum kunnen worden gevolgd. Een andere mogelijkheid is deel te nemen aan rondleidingen. Raadpleeg het programma voor bijzondere evenementen.

Het Ecomuseu maakt deel uit van een netwerk van ‘technische’ musea in Catalonië. Hiertoe behoren ook het Museu del Ciment Asland in Castellar de n’Hug en het museum van de Colònia Vidal in Puig-reig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 30/01/2013 door in Museum en getagd als , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: