Je moet ervan houden, maar in Catalonië is de kruidenlikeur ratafia razend populair, als aperitief of als digestief.
Hoewel deze drank in andere delen van Europa ook wordt gedronken, heeft de Catalaanse variant een kenmerkend ingrediënt: jonge walnoten die worden geoogst wanneer ze nog groen zijn, dat wil zeggen aan het begin van de zomer rond Sint Jan (24 juni). Dat is ook het ideale moment om de bijbehorende kruiden te plukken.
Ingrediënten
Het geheim van de smaak van het eindproduct zit in de combinatie van kruiden, ieder heeft daarvoor een eigen recept. Veel gebruikte kruiden zijn: melisse, rozemarijn, basilicum, laurier, anijs, jeneverbes, venkel, tijm, wijnruit, munt en hysop. Het aantal kruiden kan oplopen tot vijftig of meer. Bij voorkeur worden planten gebruikt die de spijsvertering bevorderen.
Verder worden meerdere specerijen toegevoegd, zoals kaneel, nootmuskaat, gember, bittere chocola en koffieboontjes. Dan gaat er brandewijn bij, al dan niet gecombineerd met anijslikeur. Het mengsel wordt overgedaan in een karaf van dik glas, waarin het zo’n veertig dagen blijft staan, bij voorkeur in de buitenlucht. ‘a sol i serena’. Is er een dag geen zon, deze dan optellen bij de veertig dagen. Daarna wordt de drank gezeefd en gaat er suiker bij; het alcoholpercentage kan beïnvloed worden door middel van de toevoeging van water. Het maximale wettelijk toegestane percentage is 29°.
Cal Russet
Het bekendste merk ratafia is Cal Russet uit Olot (La Garrotxa), een bedrijf dat elk jaar meer dan 100.000 liter van deze drank produceert, al ruim honderd jaar. De walnoten komen van eigen notenbomen uit de omgeving, onder andere rond Montagut. Bij Russet rust de likeur een half jaar in eikenhouten vaten, waardoor de smaak niet te zoet maar wel erg aromatisch wordt. De kenmerkende ronde flessen (zie foto boven) kosten ongeveer acht euro en is in Nederland o.a. te bestellen bij Uvinum. In veel gezinnen werd en wordt deze drank ook wel zelf gemaakt volgens traditioneel familierecept.
Beurs
In Besalú, niet ver van Olot, wordt elk jaar rond eind november een beurs met wedstrijden gehouden die in het teken van de ratafia staat. Ook in november is het ratafiafeest in Santa Coloma de Farners (La Selva) met een tentoonstelling van producenten inclusief wedstrijden en demonstraties van oude ambachten. Proeven, en kopen, is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van de festiviteiten.
Recept
Als je zelf ratafia wilt maken, klik dan hier voor het recept.
Foto: de flessen ratafia van Cal Fuster (Viver i Serrateix) tijdens de rijping.
Pingback: Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer, La Noguera) | CATALONIË
Ik ben dol op ratafia en laat het soms mee nemen uit olot ,of probeer er zelf aan te komen. in Spanje . Is zeker niet altijd makkelijk. Ik heb ook wel eens de wijn geprobeerd, maar vond die niet lekker.
Je kunt de ratafia zeker niet overal vinden. Wij zagen hem de laatste keer toevallig in de bakkerswinkel van Osor (La Selva) en nemen nu af en toe een klein glaasje om er zo lang mogelijk mee te doen!
Te bestellen via Uvinum en via La Vinateria
Pingback: Traditionele toetjes | CATALONIË
Gaarne ratafia recept. Ik heb veel druiven!
Hoi ik wil wel graag jouw recept van ratafía, dank je wel
ik zou ook graag dit recept van Ratafia willen bemachtigen, alvast bedankt voor de info.
Kan ik het recept nog krijgen?
Hoi
Ik wil graag het recept.
Heb veel most, van het zelf maken van wijn, en ik wil het graag proberen te maken.
Pingback: Landelijk logeren: Cal Fuster, Serrateix (Berguedà) | CATALONIË
Zou ik het recept mogen aub, ik maak zelf altijd een walnoten extract maar dan zondër kruiden het zou er goed bij passen
waar kan ik het bestellen
In Nederland is de ratafia te bestellen via: http://www.uvinum.nl/likeuren-en-cremes/ratafia-russet/prijs. Ik zou graag willen weten of dat inderdaad goed gaat, alvast bedankt!
Ik zag het ook. Heb het dit jaar voor het eerst geproefd. Ik ga over 2 weken bestellen. Ben benieuwd.
Gaat prima Marga Remmers, ik heb net weer 6 flessen besteld.
Waar kan ik in Nederland de Ratafia Russen kopen????? Ik vind het zooooo lekker en slaap heerlijk na 1 glaasje.
Ja, ratafia smaakt prima. In Catalonië kregen we het vaak na het diner en dan was het al bijna 12.00 uur ’s nachts. Dus ook toen sliepen we lekker. Het is in Nederland slecht te krijgen, alleen via internet. Twee mogelijkheden: http://www.uvinum.nl/ratafia_s?s=ratafia of http://stores.ebay.nl/Colmado-Moriscot/Licores-Liquors-Liqueurs-/_i.html?_nkw=ratafia&submit=Zoeken&_fsub=8001643011&_sid=1229952501. Hopelijk heb je hier iets aan, of anders zelf maken. 😉
Je kunt het ook bestellen via: La Vinateria. Dan is de verzending iets goedkoper en ook de Ratafia. Ik heb net weer 6 flessen besteld. De 1e keer via Uvinum.
Bedankt voor de informatie, Mariëtte. Altijd handig om meer adressen te hebben.
graag het recept aub
Hallo Anna,
Als je mij even mailt op margademmers[at]xs4all.nl, zal ik je het recept toesturen.
Groet, Marga
ik zou ook graag uw recept willen ontvangen.
bestellen via
http://www.uvinum.nl/ratafia_s?s=ratafia
gaat uitstekend ik had in een speciale doos met 12 flessen met 5 dagen in huis.
gr Gert
Beste Gert,
Bedankt voor je informatie over Uvinum, altijd goed om te horen dat het inderdaad werkt.
Wil je voor het recept mij even mailen via margademmers[apestaartje]xs4all.nl, dan stuur ik je zo spoedig mogelijk de details.
Groet,
Marga
graag het recept voor ratafia
Wil je me even mailen voor het recept op margademmers[at]x24all.nl, zodat ik je de aanwijzingen kan sturen?
Graag het recept
is de Cal Russet ergens in Nederland te bestellen?
Graag het recept.
Beste René,
Verschillende merken ratafia zijn te bestellen bij http://www.uvinum.nl/ratafia_s?s=ratafia. Dit schijnt vrij goed te werken, je hebt de flessen binnen een week in huis. Zou je me voor het recept een e-mail kunnen sturen naar margademmers[apestaartje]xs4all.nl, dan krijg je van mij het document zo snel mogelijk.
Groet,
Marga
Pingback: Recept: ratafia | CATALONIË