CATALONIË

Ripoll: culturele hoofdstad van Catalonië 2013

RipollDe agenda van Ripoll, een stadje met 11.000 inwoners, staat meer dan andere jaren vol met activiteiten vanwege de status van culturele hoofdstad van Catalonië 2013. Een van de speerpunten van het programma is vervat in het motto ‘Ripoll. Bressol de Catalunya’ (‘Ripoll. Wieg van Catalonië’).

Dit devies verwijst naar graaf Guifré el Pilós (Wifried de Harige), die wordt beschouwd als de grondlegger van Catalonië. In de legende  over het onstaan van het Catalaanse wapen met de vier strepen bloed, speelt hij ook een hoofdrol. De graaf stierf een heldendood tijdens gevechten met de Arabische bezettingsmacht; hij ligt begraven in Santa Maria de Ripoll, een uitgebreid Romaans kloostercomplex dat door hemzelf is gesticht in 880. Het pronkstuk van dit gebouw is het rijk versierde portaal uit de 12e eeuw, het belangrijkste monument van de beeldhouwkunst uit deze tijd in Catalonië. De kloostergang met twee verdiepingen is pas nog gerestaureerd.

Een ander thema van dit jaar is de ijzerindustrie, waarvan Ripoll met haar talrijke smederijeneeuwenlang het centrum was. De laatste, Farga Palau, was tot 1977 in bedrijf en stond vooral bekend om de productie van vuurwapens, sleutels en hekwerken. Het gebouw is een van de weinig overgebleven complete smidsen in Catalonië en heeft dezelfde structuur als in het begin van de 17e eeuw toen het is gebouwd. De wandel- en fietsroute ‘Ruta del Ferro i del Carbó‘, een onderdeel van de ‘Vies Verdes’ (‘Groene Wegen’), herinnert nog aan dit industriële verleden.

Een belangrijk jaarlijks evenement begin augustus is de Mercadal, een middeleeuwse markt waar iedereen in kostuums uit de tijd van Guifré el Pilós rondloopt: niet alleen verkopers, maar ook soldaten, monniken, troubadours, dansers, jongleurs, vaandelzwaaiers, ambachtslieden, noem maar op. Ook voor dit jaar zijn weer verschillende verrassingsoptredens aangekondigd.

Maar in Ripoll is nog veel meer te doen en te bekijken. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de stad.

Advertenties

2 reacties op “Ripoll: culturele hoofdstad van Catalonië 2013

  1. Pingback: Vies verdes: fietsen in Catalonië | CATALONIË

  2. Pingback: ‘Cant de la Sibil·la’ | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21/01/2013 door in Cultuur en traditie, Vakantietips en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Het dorpje Torà (La Segarra)

Hostal Jaumet (Torà)

Routes Soldaten van Salamina (Javier Cercas)

Boek Barcelona van Robert Hughes

%d bloggers liken dit: