CATALONIË

Ballades en jazz van Maria del Mar Bonet

Bellver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinds enige tijd zijn in Nederland twee heel verschillende cd’s van Maria del Mar Bonet te koop: Bellver (2010) en Blaus de l’ànima (2011), waarop deze zangeres weer eens laat horen dat zij zich in meerdere genres thuis voelt.

Op de cd Bellver staan bekende nummers uit het repertoire van Bonet, dat zich richt op muziek uit het Middellandse-Zeegebied. Uit Catalonië en de Balearen komen liederen zoals ‘La Balanguera’ (uitgegroeid tot het onofficiële ‘volkslied’ van Mallorca), de ballades ‘La dama d’Aragó’ en ‘El salt de la bella dona’ (‘De sprong van de schone dame’). Maar ook horen we muziek uit Griekenland, Turkije en Italië, waarbij Bonet zich liet inspireren door Mikis Theodorakis, Roberto Murolo en andere artiesten.

Bijzonder aan deze productie is dat de zangeres deze keer wordt begeleid door een groter ensemble dan gebruikelijk, het Symfonieorkest van de Balearen “Ciutat de Palma” met Salvador Brotons als dirigent. Deze samenwerking vroeg om nieuwe arrangementen van de nummers, waardoor ze een andere, bijna dromerige sfeer oproepen. Het idee voor deze cd ontstond tijdens een optreden met het orkest in het kasteel Bellver, een bouwwerk uit de 14e eeuw vlakbij de stad Palma de Mallorca, waar Bonet ooit haar solocarrière begon. In het bijbehorende boekje staat achtergrondinformatie over de liederen en de tekst in het Catalaans, Spaans en Engels.

Een hele andere cd is Blaus de l’ànima. Ook hier is de begeleiding anders dan anders, dit keer gaat het om pianist en componist Manel Camp, die Bonet in de jaren zeventig leerde kennen. Sinds die tijd traden ze regelmatig samen op, zoals in 1988 in het Teatre Lliure in Barcelona met het programma ‘Ben a prop’ (‘Heel dichtbij’). Met deze recente cd willen ze de fraaie symbiose van stem en piano van toen nog eens overdoen, vandaar de ondertitel ‘Més de 20 anys ben a prop’ (‘Meer dan 20 jaar heel dichtbij’).

Het resultaat is een meeslepende jazzy interpretatie van Bonet’s muziek met een tikje blues (de ‘blaus’ van de titel). Op de dubbel-cd staan heel uiteenlopende genres: originele nummers van Bonet gecombineerd met Catalaanse poëzie op muziek gezet door gitarist Toti Soler, ‘As Tears Go By’ van The Stones of ‘Embraceable You‘ van George Gershwin, samen met pianosolo’s van Camp die ook eigen composities speelt. Interessant om te horen hoe de uitvoering van de traditional ‘La Balanguera‘ van dit duo klinkt. Ook hier weer een boekje met toelichting en de tekst in het Catalaans, Spaans en Engels.

Twee fraaie aanwinsten voor de Bonet-liefhebber dus. Als je haar nog niet kent, is dit een uitstekende gelegenheid voor de eerste kennismaking. Veel luisterplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17/01/2013 door in Muziek en getagd als , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: