CATALONIË

Taal, cultuur en literatuur

Recept: coca de recapte

cocaDe Catalaanse versie van de pizza, zo zou je grofweg de ‘coca’ kunnen beschrijven. Maar eigenlijk doe je dit gerecht dan te kort, want er bestaan eindeloos veel varianten en meerdere vormen van dit gebak, zowel zoet als hartig. Elke regio kent zijn eigen versies en er zijn speciale coca’s voor speciale momenten van het jaar, zoals de zoete ‘Coca de Sant Joan’ (23 en 24 juni).
Hieronder volgt een recept voor vier personen van een van de meest traditionele coca’s, de ‘Coca de recapte’. Vroeger was dit een coca die in de oven van het dorp werd gebakken. Vrouwen droegen dan de ingrediënten aan die ze op dat moment in huis hadden of die ze uit de moestuin haalden. Langs de buitenrand van de coca werd een geultje gemaakt, zodat alle sappen uit de groenten bewaard bleven. Maar experimenteer gerust en maak zelf je eigen coca.

Ingrediënten voor de coca:
500 g bloem
30 g verse gist
zout
1 kopje lauw water
30 g boter
1 dl. olijfolie
Ingrediënten voor de vulling:
6 rijpe tomaten, in kleine stukjes
3 uien, in ringen gesneden
4 ansjovis
3 aubergines
3 rode paprika’s
zout
1 dl. olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Verkruimel hierin de gist en voeg ook het zout, de boter en het water toe. Meng alles tot een soepel geheel ontstaat. Laat het deeg een uur of drie op een lauwwarme plaats afgedekt rijzen. Voeg dan de olijfolie toe en kneed het deeg totdat de olie geheel is opgenomen en een elastische massa is ontstaan die gemakkelijk van de handen en de kom loslaat. Laat nog eens dertig minuten afgedekt rijzen.
Grill intussen de paprika’s en aubergines, pel ze, verwijder de pitten en snijd ze in repen. Bestrijk de bakplaat met olie of boter en strooi er wat bloem over. Spreid het deeg uit in een langwerpige vorm. Leg op het deeg de uien, de tomaten, de paprika’s en aubergines, en als laatste de ansjovis. Giet over het geheel nog wat olijfolie.
Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de coca in ongeveer dertig minuten. Eet de coca bij voorkeur als deze nog warm is, dat is het lekkerst. Bon profit!

Advertenties

3 reacties op “Recept: coca de recapte

  1. Pingback: Recept: escalivada | CATALONIË

  2. Pingback: Traditionele toetjes | CATALONIË

  3. Pingback: Landelijk logeren: Cal Fuster, Serrateix (Berguedà) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15/01/2013 door in Recepten en getagd als , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Wandelroute 'Camí de Picasso'

Het dorpje Gósol

Roman 'Tuin aan zee' Mercè Rodoreda)

De 'alpargata'

Het alternatieve volkslied

%d bloggers liken dit: