CATALONIË

Excursies vanuit La Seu d’Urgell

Sant AntoniVanuit de stad La Seu d’Urgell zijn talloze uitstapjes te maken. Je kunt kiezen voor auto- of fietstochtjes of voor een wandeling.

Als je zin hebt in het laatste, ga dan eerst even langs de VVV en haal het boekje ‘Pels camins de La Seu’ met elf wandelingen in en rondom de stad (ook thuis te downloaden van de website).

Zo is daar de ‘Volta verda’ (‘het Groene rondje’) door het centrum en de buitenwijken met als thema de stadsparken en de groene omgeving. Een andere mooie route over vlak terrein gaat langs de rivier de Segre met afwisselende coulissen en de verschillende gezichten van het rivierlandschap. Ook de moeite waard is een excursie naar het kerkje Sant Antoni op een heuvel een aantal kilometers buiten de stad. Vandaar uit heeft u een prachtig uitzicht over de groene vlakte, de stad en zowel de Pyreneeën als de Serra del Cadí. De kapel uit 1931 is ontworpen door Joan Bergà, een leerling van Gaudí; het stempel van de meester is direct te herkennen. Terwijl de buitenkant vrij eenvoudig oogt (zie foto), is het interieur verrassend met zijn gele accenten. De wandelingen duren van 1 – 5 uur, gaan over niet al te moeilijk terrein en zijn duidelijk bewegwijzerd.

Wie geïnteresseerd is in geschiedenis en oude stadjes, kan in deze contreien ook zijn hart ophalen. Net als in Bagà  (zie artikel), hebben in deze regio de Katharen een veilige plek kunnen vinden. Een ritje naar Castellbó leidt langs een paar bijzondere plekken. Bij voorbeeld de ruïne van het oude klooster Santa Maria de Costoja, waar de burggraaf Arnau en zijn dochter Ermessenda, beiden Katharen, begraven werden. Veertig jaar na hun dood werden hun lichamen op last van de Inquisitie opgegraven en verbrand. Nu wordt elk jaar begin augustus op deze plek het middeleeuwse schouwspel Cercamón opgevoerd, gebaseerd op de gelijknamige roman (1982) van Lluís Racionero.

Een paar kilometer verder ligt Vilamitjana, een klein en stil dorpje met een fraai voorbeeld van een ‘carrer clos’: een doodlopend straatje dat kon worden afgesloten bij dreigend onheil. De bezoeker waant zich een paar eeuwen terug. Castellbó zelf, een toevluchtsoord voor Katharen, is ook de moeite waard met zijn Coŀlegiata de Santa Maria (deels Romaans, deels gotisch), resten van een kasteel en twee middeleeuwse duiventillen.

Vanuit La Seu is Andorra ook gemakkelijk te bereiken, zo’n 10 kilometer. Maar reken in de zomer op kilometerslange files en grote drukte in Andorra zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15/01/2013 door in Vakantietips en getagd als , , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: