CATALONIË

Klooster met geschiedenis

Scala DeiIn de Priorat, provincie Tarragona, bevindt zich een verborgen parel met een bewogen geschiedenis: het Karthuizer klooster van Scala Dei (Cartoixa d’Escaladei).

Het complex aan de voet van het imposante gebergte van Montsant werd gesticht in de 12e eeuw. De kenmerkende architectuur uit die tijd, de overgang van Romaanse naar Gotische bouwstijl, is terug te vinden in de kerk van Santa Maria. Rondom werden de refter, kloostergang en enkele kapelletjes gebouwd, evenals de cellen voor de bewoners.

In de loop van de tijd kreeg het klooster meer zeggenschap over de dorpen in de omgeving, zoals Gratallops, Torroja en Porrera, en zo werd de regio ‘El Priorat’ geboren. Het gebouw zelf breidde door de eeuwen heen ook uit, waardoor er classisistische en barokke elementen aan werden toegevoegd. Het ontwikkelde zich tot een centrum van kunst en cultuur, vooral de schilderkunst, de zogenaamde ‘school van Escaladei’.

Aan deze bloei kwam in 1835 abrupt een eind door de onteigeningsmaatregelen van Minister van Financiën Mendizábal. De kloosterlingen moesten het klooster verlaten, waarna het werd leeggeroofd en in brand gestoken. Anderhalve eeuw lang werd het complex aan zijn lot overgelaten, totdat de Generalitat de Catalunya na een moeizaam proces in 1989 eigenaar werd. De restauratiewerkzaamheden begonnen en het publiek kon kennis nemen van de voortgang.

Ondanks, of liever gezegd, dankzij de ruïnes maakt het grote klooster indruk op de bezoeker. Deze krijgt een goed idee van hoe het gebouw er in de hoogtijdagen uit moet hebben gezien en van de impact van de verwoestingen. Een deel van het herstel is klaar, zoals de cellen van de monniken met een ingerichte studeerkamer, keuken, slaapkamer en kleine binnenplaats. Er is nog veel werk te verrichten, maar de imponerende poort en oprijlaan met cypressen maakt alleen al het bezoek de moeite waard. De ontzagwekkende wand van de Montsant op de achtergrond doet de rest. En sla vooral niet de inleidende video over, deze verhaalt de geschiedenis van het gebouw, waardoor dit sterker gaat leven.

Wandelliefhebbers kunnen het uitstapje verlengen met een wandeling door het natuurpark van de Serra de Montsant. Bij het winkeltje zijn gratis routes van verschillende moeilijkheidsgraad verkrijgbaar. Een voorbeeld van een wandeling met schitterend uitzicht vind je hier.

2 reacties op “Klooster met geschiedenis

  1. Pingback: Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer, La Noguera) | CATALONIË

  2. Pingback: Porrera (El Priorat) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 09/01/2013 door in Vakantietips en getagd als , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: