CATALONIË

Accordeonmuseum

accordeonIn het noorden van Catalonië vormen acht kleine musea samen de ‘Ruta dels Oficis d’Ahir’ (‘Route van de Oude Beroepen’). Een daarvan is het Museu de l’Acordió in Arsèguel (Alt Urgell) aan de N260 tussen La Seu d’Urgell en Puigcerdà, opgezet in 1975.

De grote stimulator hiervan is Artur Blasco die na de Tweede Wereldoorlog met lede ogen aanzag hoe de traditie van accordeonmuziek verdween uit de Catalaanse Pyreneeën. In 1976 organiseerde hij een bijeenkomst van spelers van de diatonische accordeon en hiermee was een nieuwe traditie geboren. Elk jaar rond eind juli verzamelen zich in Arsèguel tientallen accordeonisten, ook uit Nederland, voor een groots festival met workshops, optredens en concerten van ad-hoc formaties met verschillende instrumenten.

In het museum zijn niet alleen eerste instrumenten te zien van begin 19e eeuw, maar ook accordeons uit de hele wereld, vaak geschonken door de spelers zelf. Trekzakken, bandoneons, concertina’s, harmonica’s, allemaal zijn ze vertegenwoordigd. Artur Blasco en zijn vrouw vertellen u graag anekdotes over de vele contacten die zij in de loop van de jaren hebben opgebouwd. Zijn onderzoeken hebben een grote hoeveelheid bladmuziek opgeleverd, evenals foto’s en bijzondere geluidsopnames van legendarische accordeonisten.

Een klein maar rijk museum dat voor iedereen interessant is. Bovendien is Arsèguel een prachtig oud dorp, gelegen aan de rand van de Serra del Cadí. De rit naar het dorp en het uitzicht zijn overweldigend. Een bezoek waard! Bel wel even op of mail om een afspraak te maken.

De contactgegevens vind je op de website, waar ook veel informatie over allerlei diatonische instrumenten is te lezen. Met interactieve pagina’s!

Eén reactie op “Accordeonmuseum

  1. Pingback: El Pont d’Arcalís: muziek uit de Pyreneeën | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 03/01/2013 door in Museum en getagd als , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: