CATALONIË

‘Pilar Prim’ (Narcís Oller)

PrimIn de roman Pilar Prim (1906) van de Catalaanse  schrijver en advocaat Narcís Oller staat een interessante vraag centraal, namelijk of een weduwe overspel kan plegen. Het verhaal draait om de jonge weduwe Pilar Prim die geconfronteerd wordt met een dwingend testament: zij kan alleen beschikken over de erfenis als ze haar overleden echtgenoot trouw blijft. We beleven haar dilemma als ze opnieuw verliefd wordt: haar nieuwe liefde volgen en berooid verder gaan of alleen leven maar wel in weelde. Bovendien zint de schoonfamilie op allerlei manieren om haar het leven zuur te maken.

Ondanks dat het boek meer dan honderd jaar geleden uitkwam, is de stijl verrassend modern. Het biedt een scherpe visie op de zieleroerselen van een vrouw die haar gepassioneerde liefde moet verbergen, waardoor deze juist aan intensiteit wint. Oller beschrijft het proces van afwegingen en botsingen met de schoonfamilie met veel psychologisch inzicht, zodat de lezer zich goed in de hoofdpersoon kan verplaatsen. Modernistische trekjes zijn te vinden in het gebruik van symbolen, de correlatie tussen het landschap en de gemoedstoestand van de personages en de verwijzingen naar Richard Wagner en Friedrich Nietzsche.

Pilar Prim is een van de hoogtepunten van de Catalaanse literatuur, fraai vertaald door Frans Oosterholt. Voor een voorproefje kunt u terecht op de pagina ‘Narcís Oller: Pilar Prim’ van uitgever Menken Kasander & Wigman, waar u ook het nawoord van de vertaler kunt lezen. De roman is eveneens leverbaar als e-boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 02/01/2013 door in Boeken en getagd als , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven