CATALONIË

Een industriële kolonie: Colònia Vidal

VidalEen van de meest kenmerkende uitvloeisels van de Industriële Revolutie in Catalonië is wel de industriële kolonie. Dat wil zeggen een textielfabriek met daaromheen huizen voor arbeiders en directeuren en alle mogelijke voorzieningen, bv. een kerk, winkels, scholen, een bank, een bibliotheek, een bioscoop en moestuinen. Het geheel functioneerde zelfvoorzienend en er was daardoor weinig interactie met de buitenwereld. Omdat veel fabrieken gebruik maakten van hydraulische energie, stonden deze dorpen vaak langs een snelstromende rivier, zoals de Llobregat.

Een aantal van deze kernen is bewaard gebleven en kan nu worden bezocht; de Colònia Vidal in Puig-reig (Berguedà) is er één van, genoemd naar de stichter Ignasi Vidal. De eerste steen voor de fabriek is gelegd in 1892; ruim tachtig jaar later kwam er aan het bestaan van de Colònia Vidal een einde.

Het bezoek begint met een inleidende video over het begin van de kolonie en het dagelijks leven. Afbeeldingen hiervan, werkkleding en gebruiksvoorwerpen zijn ook te vinden in het bijbehorend museum. Via een rondleiding met gids kunt u daarna kennis maken met het dorp zelf. U kunt rondkijken in een woonhuis, de bank Caixa de Manresa, het schooltje met bibliotheek, en de fabriek zelf met een indrukwekkende turbine. Er is niet alleen uitleg over het wel en wee van alledag in de kolonie, maar ook over de werking van de textielmachines.

Het leven in de kolonie had zo zijn positieve en negatieve kanten. Lange werkdagen, ook op zaterdag, zwaar werk, zonder enige vergoeding bij ziekte of bedrijfsongeval. De sociale controle was sterk, niet in het minst door de nadrukkelijke aanwezigheid van kerk en clerus op alle niveau’s van het leven van de bewoners. Aan de andere kant hadden de arbeiders vast werk en faciliteiten, elementen die in de omliggende dorpen nauwelijks aanwezig waren. De excursie maakt het gemakkelijker om je voor te stellen hoe het was om hier je hele leven door te brengen.

Het bezoek spreekt helemaal tot de verbeelding na het lezen van de roman ‘Olor de colònia’ (helaas nog niet in het Nederlands vertaald) van Sílvia Alcàntara, die in deze kolonie is geboren en er vele jaren heeft doorgebracht. Op de website van het museum vindt u, behalve alle bezoekinformatie, ook veel foto’s via een interactieve tekening van de hele kolonie.

De Colònia Vidal is zeker een trip waard en is gemakkelijk te bereiken vanuit Barcelona en omgeving.

5 reacties op “Een industriële kolonie: Colònia Vidal

  1. jumasy
    04/01/2013

    Een soort Philipsdorp ?

  2. Pingback: Ecomuseum in Castelló d’Empúries | CATALONIË

  3. Pingback: Uit de videotheek: ‘Pa negre’ | CATALONIË

  4. Pingback: Landelijk logeren: Cal Fuster, Serrateix (Berguedà) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 02/01/2013 door in Museum, Vakantietips en getagd als , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: