CATALONIË

La Seu d’Urgell

urgellOp een groene vlakte tussen de Pyreneeën en de Serra del Cadí ligt La Seu d’Urgell (Alt Urgell), omringd door twee rivieren, de Segre en de Valira. De plek is een van de vele charmes van het eeuwenoude stadje. Het centrum met z’n smalle kronkelige straatjes en arcades ademt een Middeleeuwse sfeer uit, die nog sterker te voelen is tijdens marktdagen (elke dinsdag en zaterdag). Dan komen boeren en handelaren van heinde en ver om hun waren te verkopen op de pleintjes en straten rondom de kathedraal.

Dit Romaanse monument, de Catedral de Santa Maria, met zijn fraaie kloostergang werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw en imponeert elke bezoeker. Het Museu Diocesà met een unieke verzameling kerkelijke kunst is ook erg de moeite waard. Onder de collectie houtsnijwerk bevinden zich prachtige beelden van Maria en het kindje Jezus, waarbij de ontwikkeling door de eeuwen heen duidelijk wordt uitgelegd. Het pronkstuk van het museum is de Beatus de Liébana, een schitterend gexefllustreerd anoniem manuscript uit de 10e eeuw. De videopresentatie hierover is mooi van opzet en informatief.

De inwoners van de stad zijn erg trots op hun zuivelfabriek, de ‘Cooperativa Lletera del Cadí’, opgericht in 1915, die kwaliteitsproducten, waaronder lekkere roomboter onder de merknaam Cadí, op de markt brengt. Verder vormt La Seu een ideale uitvalsbasis voor een trip naar het belastingparadijs Andorra (10 km), dat trouwens eveneens veel natuurschoon te bieden heeft.

Ook voor watersportliefhebbers is La Seu d’Urgell een aantrekkelijke bestemming. Het ‘Parc Olímpic del Segre’ werd in 1992 voor de Olympische Spelen aangelegd en bestaat uit een kanaal van 800 m lengte dat zich later splitst in twee wildwaterbanen van in totaal 500 m met een niveauverschil van 6,5 m. Hier trainen wedstrijdkanovaarders, maar ook voor amateurs is er veel plezier te beleven met sporten als raften en hydrospeed. Omdat deze installatie midden in het stadspark ligt, kunnen de verrichtingen van de sporters van dichtbij worden gevolgd.

Wandelaars komen ook aan hun trekken in La Seu en omgeving, maar daarover een volgende keer.

Voor meer informatie over toeristische mogelijkheden: Turisme de La Seu.
Foto: de Carrer dels Canonges tijdens de siësta.

4 reacties op “La Seu d’Urgell

  1. Pingback: ‘Cant de la Sibil·la’ | CATALONIË

  2. Pingback: Excursies vanuit La Seu d’Urgell | CATALONIË

  3. Pingback: Museu de les Trementinaires, Tuixent (Alt Urgell) | CATALONIË

  4. Pingback: Alícia, een initiatief van Ferran Adrià | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27/12/2012 door in Vakantietips en getagd als , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: