CATALONIË

Gaudí in de Catalaanse Pyreneeën (2)

jardinsEven ten noorden van het dorp La Pobla de Lillet (Alt Berguedà ) is een tweede schepping van Gaudí te bewonderen, de ‘Jardins Artigas’. Hier vindt u op beide oevers van het riviertje de Llobregat een prachtige ‘natte’ tuin die zijn naam te danken heeft aan Joan Artigas i Alart, de eigenaar van de vroegere, aangrenzende textielfabriek. Tijdens de bouw van het ‘Xalet del Catllaràs’ (zie vorige artikel) maakte Artigas kennis met de architect, toen deze op inspectiebezoek was. De fabrikant was onder de indruk van het Parc Güell in aanbouw en gaf Gaudí de opdracht naast zijn fabriek een tuin aan te leggen. Na zeven jaar werk was de tuin in 1910 klaar. Het resultaat is een combinatie van groene bomen, struiken en planten, veel water en wonderlijke, kunstige voorwerpen.

Net als het chalet is de tuin lang verwaarloosd geweest. De textielfabriek ging in vlammen op aan het eind van de burgeroorlog, samen met de ontwerpen van Gaudí. De familie Artigas verhuisde naar Barcelona en de tuin raakte in verval. Uiteindelijk kreeg de gemeente La Pobla het beheer over de plek en werd in 1992 begonnen met de restauratie. Hierbij werden de oorspronkelijke ideeën van Gaudí gerespecteerd, hoewel soms nieuwe technieken werden toegepast.

In dit originele park met zijn wisselende niveaus is een hoop te beleven. Doordat de architect zoveel mogelijk gebruik heeft gemaakt van de aanwezige natuurlijke elementen, overheersen de kleuren bruin van de rotsen en groen van de begroeiing. De vele hoekjes, bruggen en pleintjes maken er samen met de rivier, de watervallen en artistieke elementen een spannend geheel van. Meer details van de tuin en over de symbolische betekenis ervan vind je op de website ‘Gaudí i el modernisme a Catalunya‘.

De ‘Jardins Artigas’ zijn te bereiken met de auto of met het voormalige kolentreintje dat je voor de deur afzet. Voor informatie over openingstijden enz. kun je kijken op de website van La Pobla de Llillet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27/12/2012 door in Vakantietips en getagd als , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: