CATALONIË

Gaudí in de Catalaanse Pyreneeën (1)

xaletMiddenin de Serra de Catllaràs (Alt Berguedà ) staat een vrij onbekend bouwwerk van Gaudí, het ‘Xalet del Catllaràs’. Rond 1901 kreeg de architect opdracht van zijn weldoener Eusebi Güell i Bacigalupi om het chalet te bouwen. Op dat moment was de cementfabriek van Asland, eigendom van Güell, aan de andere kant van de vallei in aanbouw. Voor de productie van cement werden de kolenmijnen van Catllaràs gebruikt, het chalet was bestemd als woonruimte voor de technici en arbeiders van de mijnen. In die tijd lag deze plek tussen weilanden en bouwland met een groots uitzicht op de omgeving.

Nadat de mijnen intensief waren gebruikt, evenals het woonhuis, werd het gebouw in 1932 overgedragen aan de gemeente La Pobla de Lillet. Daarna brak een periode van politieke en economische instabiliteit aan en ook de artistieke ideeën over het werk van Gaudí veranderden. Het chalet werd verwaarloosd en ging zienderogen achteruit. In 1971 besloot de gemeente het gebouw te renoveren en in te richten als een vakantiekolonie met 48 plaatsen. Als zodanig is het nog steeds te huur.

Het oorspronkelijke gebouw bestond uit drie verdiepingen met elk twee kamers van 10 m hoog. De inrichting was van een bijna Spartaanse eenvoud. Een bijzonder element was de buitentrap die niet alleen de etages met elkaar verbond, maar ook voorzien was van wasplaatsen, badkamers, kolenhok en rommelhok. Jammergenoeg is deze trap bij de laatste verbouwing verdwenen, waardoor de fraaie eenheid van het gebouw teniet is gedaan. Toch blijft het een bijzonder gebouw dat de moeite waard is om te bekijken.

Te bereiken met de auto via een landweg, ongeveer 12 km van La Pobla de Lillet. Maar een wandeling via een goed aangegeven wandelpad door een prachtig bos is mooier (ongeveer 1,5 uur).

Voor oude foto’s en meer informatie kun je terecht op de website ‘Gaudí i el modernisme a Catalunya’.

Eén reactie op “Gaudí in de Catalaanse Pyreneeën (1)

  1. Pingback: Bijzonder ‘Museu del Ciment’ | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27/12/2012 door in Vakantietips en getagd als , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: