CATALONIË

De stem van Mariona Sagarra

sagarraEen Catalaanse zangeres en componiste die in Nederland vrij onbekend is, is Mariona Sagarra. Zij is geïntrigeerd door de mogelijkheden die de stem heeft om gevoelens uit te drukken en in haar werk verkent ze de potentie van dit instrument.

Op haar cd Lent, lent… corrent! met als ondertitel ‘Temperamenten van de stem’ doet zij dit door soms ongebruikelijke combinaties van stemmen en instrumenten of door improvisatie, waarbij poëzie altijd haar uitgangspunt is. Elk nummer is verbonden met een emotie of gemoedstoestand, zoals twijfel, angst, geduld en kalmte, welke weer terug te vinden is in de tekst en de muziek.

Zo is daar het weemoedige Maremma (thema afwezigheid), waarin zij het Italiaanse lied samen met Helen Chadwick a capella zingt. Of het ‘gesprek’ tussen stem, tenora en piano bij de vertolking van het gedicht van Salvador Espriu ‘Perquè un dia torni la cançó a Sinera (‘Opdat op een dag het lied terugkeert naar Sinera’, waarbij Espriu met Sinera bedoelt het plaatsje Arenys de Mar). Hierbij staat het steeds terugkerende thema van de Catalaanse identiteit centraal. Al met al een fraaie productie die hier zeker meer aandacht verdient.

De cd is op dit moment niet in Nederland te koop, maar is wel verkrijgbaar via iTunes. Geniet nu alvast van de muziek op een van de websites: www.marionasagarra.com of www.myspace.com/marionasagarra. Daar vind je ook meer informatie over de zangeres, haar werk en komende concerten.

2 reacties op “De stem van Mariona Sagarra

  1. alexboon
    15/01/2013

    Een zangeres/performer die in Nederland (on)bekend is, is Greetje Bijma. Ook zij “is geïntrigeerd door de mogelijkheden die de stem heeft om gevoelens uit te drukken en in haar werk verkent ze de potentie van dit instrument”. http://www.greetjebijma.com/nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27/12/2012 door in Muziek en getagd als , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: