CATALONIË

Bagà: Middeleeuwen en Katharen

bagaVoor liefhebbers van Middeleeuwse stadjes is Bagà (Alt Berguedà) een must. Het oude centrum heeft zijn originele staat vrijwel geheel weten te behouden, terwijl het nog niet ten prooi is gevallen aan het massatoerisme. Kerkjes, pleintjes, bruggetjes, … Het huidige stadsplan compleet met een stevige ommuring is in de 13e eeuw ontworpen door de Baron van Pinós. Tot deze machtige familie behoorde ook Galceran de Pinós, de legendarische admiraal van de Catalaans-Aragonese vloot, die samen met koning Ramon Berenguer IV de Andalusische stad Almería heroverde op de Arabieren. Zijn gevangenneming en bevrijding zijn onderwerp van de legende ‘El Rescat de les Cent Donzelles’ (‘De losprijs van de honderd maagden’), welk verhaal eens in de twee jaar wordt opgevoerd op het eeuwenoude plein van Bagà .

Deze legende kun je, samen met andere gegevens over de geschiedenis van het stadje, terugvinden in El Centre Medieval i dels Càtars, gevestigd in het kasteel/paleis van de familie Pinós, dat tegelijkertijd dienst doet als VVV. Tijdens de recente restauratie van het kasteel zijn de binnenplaats, de trappen en de bovenverdiepingen grondig hersteld. Daarbij zijn unieke Romantische schilderingen met veelal Italiaanse motieven in fraaie kleuren naar boven gekomen (zie foto). De primitieve potloodtekeningen die in de burgeroorlog door gevangenen hierop zijn aangebracht, zoals die van een fusillade, zijn ook opgeknapt om de rijke historie van het gebouw te illustreren.

In hetzelfde informatiecentrum is eveneens een permanente tentoonstelling over de Katharen, de bekende religieuze groepering uit de 12e en 13e eeuw. Velen van hen zijn tijdens de vervolgingen vanuit Frankrijk naar Catalonië gevlucht, waar zij bescherming vonden bij enkele sympathiserende rijke families. Aan de hand van verhalen verteld door verschillende personages hoor je hun geschiedenis, verlevendigd met video’s en met muziek uit die tijd. Als je daarna door de oude straatjes dwaalt, is het niet moeilijk meer je een voorstelling te maken van het bruisende leven in het stadje tijdens de Middeleeuwen.

4 reacties op “Bagà: Middeleeuwen en Katharen

  1. Pingback: Santuari de Falgars (Alt Berguedà) | CATALONIË

  2. Pingback: Mythen en legendes | CATALONIË

  3. Pingback: Het losgeld van de honderd maagden | CATALONIË

  4. Pingback: In de voetsporen van de Katharen | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 26/12/2012 door in Vakantietips en getagd als , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: