CATALONIË

‘Safareig’

safareigEen van de mooiere Catalaanse woorden is ‘safareig‘, afgeleid van het Arabische ‘șahrîǧ’. In de meeste dorpen en stadjes vind je ze nog, een wasplaats die bestaat uit een grote of kleine bak opgebouwd uit steen of beton.

Vroeger was dit de plek waar de vrouwen gezamenlijk hun was deden (zie foto), vaak met zelfgemaakte zeep. Een van de weinige momenten dat ze elkaar konden spreken, een prachtige gelegenheid dus om de laatste dorpsnieuwtjes uit te wisselen en te roddelen over de afwezigen. Vandaar de uitdrukking: ‘fer safareig’ (kletsen, roddelen), terwijl het woord ook wel boven roddelrubrieken in krant of tijdschrift staat.

Aangezien de wasplaatsen in verschillende periodes zijn gebouwd, treffen we diverse bouwstijlen aan. Een fraai exemplaar is de ‘safareig’ van het vroegere Franciscanerklooster in Castelló d’Empúries, het enige deel dat bewaard is gebleven van het oorspronkelijke gebouw. Het is te vinden vlak naast de vroegere meelfabriek, het huidige Ecomuseu-Farinera.

Tegenwoordig wordt deze gezamenlijke wasbak als zodanig nauwelijks meer gebruikt, aangezien elke woning volgens de geldende wetgeving voorzien moet zijn van een plaats voor het wassen en drogen van kleding, beddengoed, etc. Deze ruimte, soms in de kelder, op zolder of balkon, wordt nog wel met het woord ‘safareig’ aangeduid.

De waterbassins worden nu benut voor de opslag van regenwater, als drinkbak voor dieren of als cultureel monument. Zwaluwen vinden de overdekte exemplaren vaak een ideale broedplaats.

Ga in een dorp of stadje eens op zoek naar de ‘safareig’, een heerlijk rustpunt, waar het gemakkelijk is je voor te stellen hoe het vroeger was: een ontmoetingsplek vol bedrijvigheid en gekwetter.

Eén reactie op “‘Safareig’

  1. Pingback: Ecomuseum in Castelló d’Empúries | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24/12/2012 door in Cultuur en traditie, Taal en getagd als , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: