CATALONIË

Bijzonder ‘Museu del Ciment’

cimentToen Eusebi Güell, ondernemer en mecenas van Gaudí, een geschikte plek zocht voor zijn nieuwe cementfabriek, vond hij deze in de Clot del Moro, tussen La Pobla de Llillet en Castellar de N’Hug (Alt Berguedà ). Bij het ontwerpen besloot de architect Rafael Guastavino de zwaartekracht van de watervallen van het riviertje de Llobregat ten goede te laten komen aan het productieproces van cement. Om die reden werd de fabriek in etages tegen de berg op gebouwd. In 1904 was de fabriek Asland klaar: een spectaculaire modernistische constructie bestaande uit plafonds met de typische ‘volta catalana‘ (boogstructuur) en smeedijzer. Het cement werd afgevoerd via een treintje over een smalspoor naar Guardiola de Berguedà , waar het aansloot op de grotere spoorlijnen. De werknemers liepen elke dag vanuit een van de omliggende dorpjes naar hun werk. De chefs woonden in een kleine nederzetting op het terrein met een eigen kerkje, gemodelleerd aan de Romaanse kerken uit de omgeving. Een mijn op de tegenover liggende Serra de Catllaràs zorgde voor de kolen die nodig waren voor de fabriek. Voor het personeel van deze mijn bouwde Gaudí het ‘Xalet de Catllaràs’.

In 1975 hield de fabriek op te bestaan en de laatste eigenaren verkochten het gebouw voor een symbolische prijs aan de Generalitat de Catalunya. Nu is het een museum dat toegang biedt tot alle binnen- en buitenruimtes (helm verplicht!). De tentoonstelling geeft veel achtergrondinformatie, bij voorbeeld over het ontstaan van de ‘voltes catalanes’ en het productieproces van cement. U kunt ook gebruik maken van de audiotour van dertig minuten (verkrijgbaar in het Engels). Zo krijgt de bezoeker een goed beeld van het reilen en zeilen van de fabriek en het spectaculaire bouwwerk.

Het museum is te bereiken via de weg naar Castellar de N’Hug of met het gerestaureerde cementtreintje. Dit traject van 3,5 kilometer begint even voor La Pobla de Llillet (ga zeker even naar binnen bij het transportmuseum), loopt door een prachtig landschap en passeert de Jardins Artigas, waar u een tussenstop kunt maken.

Voor meer informatie: El Museu del Ciment Asland, Castellar de N’Hug

3 reacties op “Bijzonder ‘Museu del Ciment’

  1. Pingback: Gaudí in de Catalaanse Pyreneeën (1) | CATALONIË

  2. Pingback: Ecomuseum in Castelló d’Empúries | CATALONIË

  3. Pingback: Museu del Modernisme Català, Barcelona | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24/12/2012 door in Museum en getagd als , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: