CATALONIË

Oudjaar op z’n Catalaans

nassosOok Catalonië kent haar eigen tradities met Oud en Nieuw, oftewel Cap d’Any (31 december) en Ninou, zoals de eerste dag van het jaar in de volksmond wordt genoemd. ‘L’Home dels Nassos’ (De Man met de Neuzen) is vooral voor kinderen heel spannend. Het is een mythische figuur die alleen op 31 december te voorschijn komt. Aan de kinderen wordt hij beschreven als ‘een man die zoveel neuzen heeft als het jaar dagen telt’, waardoor zij zich een enge man met 365 neuzen voorstellen. In werkelijkheid heeft het jaar nog maar één dag, en de man dus maar één neus. In sommige plaatsen worden optochten georganiseerd met open wagens waarin een kartonnen pop met een enorme neus zit.
Een andere gewoonte is het rituele stukgooien van het glas cava bij de laatste klokslag en het verbranden van de verlopen kalenders. De twaalf klokslagen geven ook het tempo aan voor het verorberen van ‘El raím de la sort’, de geluksdruiven, die eventueel zijn te vervangen door olijven of rozijnen.
Op het uiterste puntje van Catalonië, in Cadaqués (Cap de Creus), wordt het nieuwe jaar verwelkomd door in alle vroegte te wachten op het daglicht. De eerste zonnestralen worden gevierd met het dansen van sardana’s en het drinken van chocola. Voor hetzelfde feest kunt u ook terecht in L’Escala (Cala Montgó) en Palafrugell (Esplanada del Far de Sant Sebastià).
En op 5 en 6 januari is het tijd voor de ‘Reis Mags’ (Driekoningen), wanneer overal in de regio optochten worden gehouden, vuren aangestoken, op potten en pannen geslagen en de kinderen liedjes zingen in de hoop op cadeautjes.
Feliç Any Nou per a tothom!

Eén reactie op “Oudjaar op z’n Catalaans

  1. Pingback: Mythen en legendes | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 22/12/2012 door in Cultuur en traditie en getagd als , , , , , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: