CATALONIË

‘Als een rollende steen’ (Maria Barbal)

BarbalIn 2009 verscheen bij Uitgeverij Signatuur de Nederlandse vertaling van de Catalaanse roman Pedra de tartera (1985) van Maria Barbal onder de titel Als een rollende steen. Deze titel geeft de inhoud van het boek goed weer. De hoofdpersoon Conxa vertelt als oude vrouw hoe zij net als een steen vanaf de bergen (de Pallars van haar jeugd) de vlakte (Barcelona van haar latere levensjaren) in rolde, een tocht waarbij ze veel ruige terreinen tegenkwam. Met haar beleven we de woelige tijden van de Catalaanse geschiedenis, zoals de opkomst van de Republiek, de burgeroorlog en de naoorlogse periode. Conxa blijkt een vitale, krachtige vrouw die in eenvoudige bewoordingen haar leven de revue laat passeren. Niet kritiekloos, maar wel berustend.

Het werk van Maria Barbal, zelf afkomstig uit de Pallars, is een kroniek van voorbije tijden. Zij laat zien hoe de afgelopen decennia het traditionele leven in de afgelegener streken van Catalonië veranderde van een wereld met rituelen en oude gewoontes tot een moderne maatschappij. De trek van het platteland naar de grote stad is hiervan maar één voorbeeld. Conxa staat symbool voor dit fenomeen en voor de rol van vrouwen in de recente Catalaanse geschiedenis.

De vertaling is van de hand van Helena Overkleeft. Het boek is niet meer via de uitgeverij verkrijgbaar, wel via Bol.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18/12/2012 door in Boeken en getagd als , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven