CATALONIË

(H)eerlijke yoghurt uit La Fageda

FagedaAls u in Catalonië yoghurtjes eet, heeft u grote kans dat deze gemaakt zijn door de Cooperativa La Fageda d’en Jordà. Een onderneming zonder winstoogmerk met als voornaamste doel verstandelijk gehandicapten en mensen met mentale problemen uit La Garrotxa (Girona) als volwaardige werknemers aan het arbeidsproces te laten deelnemen.

De coöperatie kent verschillende afdelingen. De agrarische afdeling is het grootst met de verzorging van vijfhonderd Friese melkkoeien en de productie van allerlei zuivelproducten. Ze zijn trots op de natuurlijke, ouderwetse smaak van de yoghurtjes (zo’n 30 miljoen stuks jaarlijks), dankzij het groenvoeder uit de omgeving, geavanceerde technologieën en strenge controle. Daarbij staat respect voor de dieren en het milieu hoog in het vaandel. Het assortiment bevat ook met meerdere soorten ijs en jam, ook gemaakt met natuurlijke ingrediënten en zonder kleur- of smaakstoffen. Andere onderdelen van de coöperatie zijn de bomen – en plantenkwekerij en de groenverzorging, die als taak heeft de parken van Olot te onderhouden.

Inmiddels hebben 125 mensen bij de coöperatie een vaste werkplek gevonden, waardoor hun kwaliteit van leven enorm is toegenomen. De melk en de yoghurt hebben al meerdere prijzen gewonnen en er is een boek verschenen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de coöperatie. Als kroon op het werk geldt de prestigieuze Creu de Sant Jordi die de regering van Catalonië heeft toegekend aan de oprichter van de coöperatie, Cristóbal Colón. Een terechte erkenning.

De naam van het bedrijf is ontleend aan het naburige indrukwekkende beukenbos ‘La Fageda d’en Jordà’ in het natuurpark van het vulkanisch gebied van La Garrotxa. Hier zijn prachtige wandelingen te maken om en door het bos en de vulkanen.

Ga naar de website voor meer informatie over de coöperatie en voor het regelen van een rondleiding (ook erg leuk voor kinderen). Of voor uitgebreide toelichting op de producten, de bereidingswijze en een veelheid aan recepten met yoghurt, ijs en jam.

Eén reactie op “(H)eerlijke yoghurt uit La Fageda

  1. Pingback: Wandelen over de vulkanen van La Garrotxa | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18/12/2012 door in Recepten, Vakantietips en getagd als , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: