CATALONIË

Poepen in de kerststal

caganer

Rond deze tijd zijn ook in Catalonië weer volop kerststallen te vinden. Maar als je goed kijkt, zie je naast de bekende personages van het kerstverhaal ook een poepend figuurtje zitten, de ’caganer’. Vaak is dit beeldje ergens in de stal verstopt en mag iedereen op een onbewaakt ogenblik verplaatsen. Zo is het steeds raden waren hij nu weer is.

De gewoonte van de ‘caganer’ stamt waarschijnlijk uit de 18e eeuw, toen men dacht dat zijn producten de grond van de kerststal voor het volgend jaar zouden bemesten en dat hij lichamelijke gezondheid en geestelijke rust zou brengen. Ook wordt het figuurtje wel gezien als het wereldse, menselijke element in een religieuze omgeving.

Hoe dan ook, dat het verschijnsel ‘caganer’ nog steeds populair is, blijkt uit zijn vele verschijningsvormen en de aandacht die hij vandaag de dag krijgt. Een paar voorbeelden. Bezoek eens de website van zijn fanclub, de Amics del Caganer (ook in het Engels) met originele beeldjes, de ‘caganer’ van het jaar en een virtueel museum met oude en nieuwe figuurtjes. Op Caganer.com (ook in het Engels) kunt u zien hoe de beeldjes gemaakt worden en zijn de nieuwste aanwinsten te bewonderen, zoals een poepende François Hollande en Picasso en ook Leo Messi ontbreekt niet.

De Catalaanse televisiezender TV3 lanceerde zelfs het lied van de ‘caganer’, compleet met videoclip, waarin alle verplichte onderdelen van de kerststal worden genoemd. In het aanstekelijke refrein ‘Sobretot ha d’haver-hi un caganer’ wordt duidelijk dat de ‘caganer’ toch wel de hoofdpersoon van dit stilleven is.

2 reacties op “Poepen in de kerststal

  1. Thea
    22/05/2013

    Lekker swingend liedje!

  2. Pingback: Caga tió! (Poep stammetje!) | CATALONIË

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 14/12/2012 door in Cultuur en traditie en getagd als , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: