CATALONIË

‘Salvador’

Salvador

Op 2 maart 1974 wordt in Barcelona de Catalaanse student en anarchist Salvador Puig Antich geëxecuteerd. Het zou de laatste keer zijn dat de wurgpaal werd gebruikt, want in november van datzelfde jaar kwam een eind aan het dictatorschap van generaal Franco.

De film Salvador (2006, Manuel Huerga) brengt de geschiedenis van de Catalaanse militant in beeld en de verwoede pogingen van familie, vrienden en advocaten om de executie te voorkomen. Tegelijkertijd wordt duidelijk hoe lastig het was om in die tijd de Catalaanse waarden hoog te houden. Puig legt zich hier niet bij neer en rebelleert tegen het regime, al was dat in de vorm van bankovervallen voor de ‘goede zaak’. Tijdens een verwarrend vuurgevecht raakt hij gewond en wordt hij gearresteerd.

Nadat de Spaanse admiraal Carrero Blanco bij een aanslag door de ETA om het leven wordt gebracht, gaat men op zoek naar een kop van jut. Puig Antich wordt ter dood veroordeeld wegens moord op een politieagent. Deze was tijdens het vuurgevecht onder nooit opgehelderde omstandigheden gedood. De executie van de jonge student, die realistisch in beeld wordt gebracht, laat een diep spoor achter in Catalonië en heel Spanje.

De film is een boeiend tijdsdocument, mede dankzij de natuurlijke manier waarop de acteur Daniel Brühl (Goodbye Lenin!) de hoofdrol vertolkt. Het geheel wordt ondersteund door de muziek van zanger/componist Lluís Llach. Het lied ‘I si canto trist’ (‘Als ik treurige liederen zing’), dat hij componeerde vlak na de dood van Salvador, maakt hiervan onderdeel uit. Taal: Catalaans en Spaans. Ondertiteling: Nederlands.

De Nederlandse Wikipedia heeft beperkte informatie over Puig Antich. De Catalaanse, Spaanse en Engelse versie geven meer achtergronden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 14/12/2012 door in Film en getagd als , , , .

Noteer hier je e-mail om dit weblog te volgen.

Binnenkort

Schaduwrijke plekjes in Barcelona

Vies Verdes in Els Ports

Fort Sant Ferran, Figueres

Nieuwe website met wandelroutes

Catalaanse duiven

 

 

%d bloggers liken dit: